Företagslån – Allt du behöver veta

Företagslån, det är ju som det låter, ett företag för lån. Dock är det skillnad på företagslån och företagslån! Det är ju så att idag finns det olika typer av ett lån som ett företag kan ta. Oftast delar man upp dem mellan företagslån med säkerhet eller företagslån utan säkerhet. Det är alltså samma termer som det brukar vara för vanliga lån för vanliga privatpersoner. Ett traditionellt banklån, som hos Swedbank eller SEB är oftast förknippat med att ha någon form av säkerhet. Dock är det en stor fördel med det, eftersom att då tenderar det vara lägre ränta än vad ett lån utan säkerhet kanske har. Dock kan det finnas krav på att du ska skicka in saker som balans- och resultatrapporter, bokslut, affärsplan med mera och ibland även ha ett fysiskt möte med en bankman. Att ta ett företagslån utan säkerhet, det är ofta bra mycket smidigare, då det går att göra på nätet. Det tack vare att det idag finns digitala processer och system. Du kan gärna kika på vår topplista för företagslån för att hitta det som passar dig och ditt företag bäst.

Vad krävs av företaget för att få ett företagslån?

Ofta finns det flera krav ett företag ska uppfylla för att få ett företagslån. Allt som oftast krävs det att företaget har:
  • Företaget måste ha en giltig bolagsform.
  • Företaget måste vara registrerat i Sverige.
  • Företaget måste ha ett svenskt bankkonto.
  • Företaget måste kunna uppge en borgensman.
Sedan kan vissa långivare ha fler krav som att företaget ska ha varit verksamt i minst 6 månader, eller minst haft ett bokslut. Det kan även finnas krav på att det inte får finnas betalningsanmärkningar, att företaget har en affärsplan eller ha en budget och en prognos för framtiden. Vissa kan även vilja att ägaren/ägarna ska kunna gå i personlig borgen.

Hur mycket kan man låna till sitt företag?

Hur stort företagslån du kan ta, det varierar mellan olika långivare. Det finns de som erbjuder företagslån från 10 000 kr och upp till 5 miljoner, ibland mer. Ofta så prövas företagets ekonomiska situation samt att en kreditupplysning tas.

Vad kan man använda ett företagslån till?

Om du väljer att ansöka om ett företagslån utan säkerhet så står det dig fritt att använda dem på det sätt du vill. Vanliga anledningar till att ta ett lån till företaget är att man har behov av en högre likviditet, eller att man ska köpa in utrustning/material och så vidare. Det kan även vara för att man har tänkt att expandera företaget.

Jämför företagslån

Företagslån kan idag ha olika kostnader om man ser till räntan och andra avgifter. Det kan även vara olika löptider på dem. Det bästa att göra då du ska ansöka om ett företagslån, det är att jämföra! Ett smidigt sätt att gå tillväga är att använda dig av en låneförmedlare, som förmedlar olika företagslån. Exempel på sådana är Fakturino, Kompar och Lendo företagslån.

Företagskredit

Det finns de långivare som erbjuder så kallad företagskredit. Du kan då för företagets räkning ha en viss summa till förfogande som du kan utnyttja efter behov. När du betalat ner krediten kan du utnyttja den på nytt vid behov.