När du har skulder

Är det så att du har en massa skulder och inte vet hur du ska komma till rätta med dem? Om du inte har hamnat hos Kronofogden, så kan ett samlingslån hos till exempelvis Lendo vara något att testa. Du kan även se över din egen ekonomi, för att se hur mycket pengar du har att lägga på dina skulder. Det kan vara en fördel att du gör en bra lista med vad det är för skulder du har samt till vem. Om du är osäker på hur stora skulderna är, kontakta de bolag du vet du har skulder hos. Många av dem har så att du kan logga in på ”mina sidor” för att se hur det ser ut. Ofta handlar det om att din skuld har gått vidare till ett inkassobolag. Försök att få till en avbetalningsplan med de du har skulder till.

Så här kontaktar du inkassobolagen

Idag finns det rätt många olika inkassobolag. Det är inte alltid lätt att veta vem det är du har skuld till eller var skulden kom från början. Det är ju så att om du inte kunnat betala för dig, på dina vanliga räkningar, så kan företag välja att skicka din skuld till ett inkassobolag som driver in skulden. Inkassobolagen hör av sig till dig via brev, via sms, via telefon eller via en digital brevlåda. Du bör gå igenom och se om du fått och av vem. Oftast är det inga problem att få till en avbetalningsplan med de olika inkassobolagen. Du kan ta kontakt med varje specifikt bolag du har skuld hos, för att begära en skuldspecifikation. Du kan även fråga om det ens finns en skuld, om det är så att du inte vet. Det finns tyvärr inget register för vilka skulder du har hos inkassoföretag. Det finns bara med de skulder som har hamnat hos Kronofogden, I listan nedan har du e-postadresser till de vanligaste inkassobolagen:

Stoppa inte huvudet i sanden

Det du absolut inte ska göra, det är att låta bli att bry dig om dina skulder. Om du inte betalar till inkasso, så skickar de i sin tur det vidare till Kronofogden. Det leder till ökade skulder, eftersom dels har du originalskulden som ska betalas. På det tickar räntan vidare. Det tillkommer även inkasso-kostnader samt att om det går till Kronofogden så lägger även de på ytterligare kostnader. Om du har svårt att på egen hand reda ut dina skulder, så kan du vända dig till en budget-och skuldrådgivare som ofta finns i kommunen. De kan hjälpa dig med din ekonomi på ett bra sätt.