Funderar du på ett samlingslån?

Om det är så att du idag har flera olika små lån, krediter och avbetalningar på olika konton så har du ofta en ganska hög kostnad för dessa. Det eftersom dels har de ofta en hög ränta var för sig samt att de även kan ha andra avgifter som läggs på alla kostnader. Ett samlingslån innebär att du söker ett lån på ett högre belopp, för att betala av dina andra skulder med. Det ger ofta en betydligt lägre månadskostnad.

Om man ser till hur räntan är på olika saker så ser det ungefär ut så här:

  • Delbetalning hos Klarna 19,90 %
  • Kreditkortsränta oftast mellan 15 – 20 %
  • ”Snabblån” oftast mellan 30 – 40 %
  • Samlingslån oftast mellan 5 – 15 %

Därtill kan det vara avi-avgifter, administrationsavgifter, uttagsavgifter med mera. Ett samlingslån gör att du kan lösa alla dyrare skulder och ha kvar ett enda lån, ofta med lägre ränta, samt endast en avi-avgift.

Färre kostnader

Samlingslånet ger sig som sagt färre avikostnader och administrationskostnader. Vid delbetalning är det exempelvis vanligt att det finns en administrationskostnad på 19 kr eller 29 kr per månad.

Ju fler lån och avbetalningar du har, desto mer avgifter betalar du varje månad.

Exempel på extra avgifter:

  • Avbetalning hos Klarna: 29 kr per månad
  • Privatlån hos Norwegian: 19 kr per månad
  • Kreditkort Easycard: 19 kr per månad
  • Samlingslån 0 – 39 kr per månad

 

Längre amorteringstid

Snabblån med hög ränta, de har även ofta kort återbetalningstid. Ett samlingslån däremot har ofta längre återbetalningstid. Oftast kan du själv då du ansöker om lånet fylla i önskad återbetalningstid och då mellan 1-15 år. Eftersom den kan betalas under en längre tid, så kan det även ge en lägre månadskostnad.

Exempel:

Lån på 150 000 kr med 8 % i ränta. Återbetala i fem år med ca 3000 kr per månad

Eller:

Återbetala i tio år med ca 1800 kr per månad.

Genom att justera amorteringstiden går det alltså att skapa en hanterbar månadskostnad.

Du får en bättre överblick

Om du har en massa olika lån och krediter så kan du ha det svårt att se helheten och vad det kostar dig per månad. Det är inte alltid lätt att ha bra koll på de olika räntorna och övriga kostnader. Med ett enda lån så får du en mycket bättre överblick. Varje månad ser du tydligt hur stor skuld som du har kvar.

Hur tecknar du ett samlingslån?

Ett samlingslån är detsamma som ett privatlån men som du använder för att lösa andra lån. Ansökningsprocessen är oftast i stort sett lika som om ett vanligt privatlån tecknats. Dock finns ett par skillnader. Inte minst gällande hur pengarna betalas ut. Du kan välja att ansöka via en låneförmedlare, som till exempelvis Lendo, som då kan presentera förslag från flera olika långivare åt dig.

Börja med att räkna ihop vad din totala skuld är. Det bästa sättet att söka samlingslån är just via en låneförmedlare, eftersom du då kan jämföra räntor och villkor. Oftast finns ett max tak på 600 000 kr, så har du skulder över det, så kan du börja med ett samlingslån för att senare söka ett till.

I korthet:

  • Räkna ihop total skuld
  • Använd låneförmedlare – för att jämföra räntor
  • Ange belopp och välj amorteringstid
  • Välj ett lån som passar dig
  • Teckna lånet
  • Återbetala skulderna

När du har räknat samman dina skulder gå till en låneförmedlarens hemsida, exempelvis Lendo eller Advisa. Ofta kan du då får förslag från flera olika. De flesta låneförmedlare samarbetar med runt 30 andra banker.

När du valt låneförmedlare, ange belopp och amorteringstid. Hitta en amorteringstid som passar dig. Ju kortare, desto högre amortering per månad blir det.

Kort amorteringstid = Hög månadskostnad men en låg totalkostnad eftersom lånet återbetalas under en kort tid.

Lång amorteringstid = Låg månadskostnad men en högre totalkostnad eftersom lånet återbetalas över längre tid.

Du behöver oftast även ange att det är samla lån du ska göra när du ansöker. Det går nämligen att även ansöka om vanligt privatlån med hos låneförmedlarna. Det kan skilja sig åt i kreditbedömningen om du angett att du ska samla eller inte.

Inom 24 timmar, men ofta snabbare än så, så får du svar från flera olika långivare. Det kan vara så att de erbjuder mindre summa än du angett med. Alla förslag du får presenteras med effektiv ränta och månadskostnad. Därmed är det enkelt att välja det lån med bästa villkoren.

Lös dina skulder

Långivare kan ge dig alternativ hur lånen ska lösas. En del långivare har det som kallas för lösenkrav. Det betyder att det är de som löser lånen åt dig. Du ska då ange vilka skulder du vill lösa och var de finns. När alla skulder är betalda kommer eventuellt resterande belopp betalas till ditt bankkonto. Detta görs ibland för att långivaren vill vara säker på att pengarna används till det du sagt de ska användas till. När de genomför kreditbedömningen utgår de därmed även ifrån att övriga lån verkligen blir lösta.

En del banker och kreditgivare betalar ut lånet i sin helhet till dig så att du själv löser dina andra skulder och krediter. Så se till att du gör det direkt då du får pengarna.

Använda låneförmedlare eller söka direkt hos en bank/kreditgivare?

Du kan ofta hos långivare som Remember, Advisa, Wästgöta Finans och andra välja att söka ett samlingslån direkt på deras sida. Dock är det smartare att gå via en låneförmedlare, det eftersom du då kan jämföra räntor och hitta ett lån som har låga månadskostnader. Ser man till Lendo till exempel så samarbetar de med 35 banker och långivare. I praktiken innebär det att du kan få 35 olika förslag!

Hos en låneförmedlare kan du:

  • Enkelt och snabbt få en lättfattlig bild av vilka kreditgivare som finns
  • Få information om utbetalningstid
  • Få information om hur hög ränta det är
  • Få information om uppläggningsavgifter eller andra avgifter som kan tillkomma
  • Få flera förslag på en och samma gång
  • Få hjälp av en personlig handläggare

Därmed är det bara fördelar att samla lånen med hjälp av en låneförmedlare!