Det har hänt oss alla. Den 25:e kommer och går och plötsligt har vi ingen aning om hur vi ska ta oss till slutet av månaden!
Vart tar pengarna vägen? Det är inte ovanligt att man inte kommer ihåg vad man har spenderat alla sina pengar på, eller att ha en eller två veckor kvar tills det är dags för lön igen. Att vara pank är inte kul. Visst kan du ta ett snabblån från till exempel Expresskredit för att lösa det tillfälligt, men du ska ju då betala tillbaka det igen!
Ett av de bästa sätten vi kan få våra pengar att räcka längre är att ägna mer uppmärksamhet åt våra utgiftsvanor. När allt kommer omkring, för att verkligen förändra och börja komma till en ekonomiskt stabil plats måste vi veta var vi står just nu. I dag.
Var är du med dina utgiftsvanor? Vad fungerar? Vilka områden skulle kunna förbättras?
Är det lätt att ändra sina konsumtionsvanor? Herregud, nej. Det är svårt! Jag önskar att jag kunde säga att det var lätt, men det är något många kämpar med. Det är ett pågående arbete.
Sikta på framsteg, inte perfektion. Arbeta med dina ekonomiska mål varje månad och titta på vad som fungerade och vad som fortfarande kan behöva lite övning. Allt eftersom tiden går kommer du att se att dina pengar faktiskt KOMMER att räcka längre och längre varje månad. Du kommer inte att få ett magiskt pengaträd, men du KOMMER att känna dig mindre stressad och mer tillfreds ekonomiskt.
Här nedan är några sätt att få dina pengar att räcka längre.
Ha koll på vad och var du spenderar
För att veta vad du behöver ändra eller arbeta med måste du få en god uppfattning om var dina pengar går och vad du spenderar dem på. Så många av oss drar vårt betalkort eller plockar ner ett kreditkort och glömmer det. Det blir en vana.
Försök under minst en månad att skriva ner varenda sak du spenderar pengar på, även om det är 30 kronor för parkering eller 40 kronor för en kaffe, skriv ner det!
I slutet av månaden, ta en titt på var dina pengar tog vägen och vad du köpte. Du kanske lär dig något!
Planera och budgetera
Det är praktiska råd, även om det kanske inte är det mest spännande: Vi måste alla sätta en budget. Om vi misslyckas med att planera, planerar vi att misslyckas – och ingenstans är detta mer sant än när det kommer till ekonomi. Din budget är din färdplan när det gäller att hålla koll på vart dina pengar är på väg (eller reflektera över vart de tog vägen).
Om du inte har haft en budget tidigare kan det vara lite skrämmande i början, men det finns gott om verktyg för att komma igång. Även att skriva ner dina räkningar och hålla en mycket grundläggande balansräkning kan hjälpa dig att få mer kontroll över var pengar kan glida mellan stolarna. Ibland när vi skriver ut en budget blir det hela så mycket tydligare.
Använd endast kontanter
Om du vill hålla fast vid dina pengar — håll bokstavligen på dina pengar. Istället för att sätta in pengar på ditt konto och dra iväg med ditt betalkort, ta ut alla kontanter som inte behöver spenderas på att betala räkningar. Ta kontanterna och dela upp dem fysiskt i de kategorier du behöver och de platser du måste spendera.
Håll dig till en lista
Om du verkligen vill få dina pengar att hålla så långt som möjligt, håll dig alltid till din lista när du handlar. Varje gång du går in i en butik, skriv en lista, håll den i handen (eller på telefonen) och håll dig till den. Även om du stannar till på apoteket och kaféet– skriv snabbt ner vad du planerar att köpa: förkylningsmedicin, handlotion, tandtråd och kaffe. När du väl har din lista, avvik inte.
Så vad händer när du går i mataffären och du inser att du glömt att sätta ägg på din lista (men du vet att du behöver dem)? Det beror på hur bokstavlig du måste vara för att se till att dina vanor håller i sig. Vissa av oss kanske kan hantera undantag då och då eller snabba nödvändigheter. För andra av oss kan vi behöva förbinda oss att hoppa över ägg den här veckan och lägga till dem på vår lista för nästa vecka. Det kan vara svårt, men den här övningen hjälper till att hålla fast vid vanan.
Behåll all växel
När du får växelpengar, vad gör du med det? Lägger den i fickan? Kastar den i mugghållaren på din bil? Kastar den i botten av din handväska? All denna förändring kan verka som ingen stor sak, men över en månads tid kan det bli en hel del.
Istället för att slänga ner din växel lite varstans, tanklöst, placera den på samma plats varje gång. Under en månad sparar du all växel du får – även om det bara är en krona. Ta sedan en titt. Du kanske blir förvånad över hur mycket det ger!
Undvik reor
Återförsäljare är väldigt smarta. De vet hur man skapar en känsla av brådska eller får oss att känna att vi kommer att missa något. Utförsäljning, sista minuten-reavaror och stora rabatter gör att vi köper varor som vi inte ens visste att vi behövde eller ville ha. Inte bara det, vi går därifrån och klappar oss själva på axeln för att vi är så smarta shoppare och “sparar” så mycket.
Gissa vad? Utgifter är inte att spara. Det kan vara så svårt att missa en rea eller bara säga nej när det kommer till ett bra köp. Om du känner att du inte kan missa det ännu, undvik det helt och hållet. Läs igenom annonserna och skapa din lista i förväg, baserat på vad du behöver. (Det är naturligtvis okej, om sakerna du behöver råkar vara på rea också). När du går in i butiken, titta inte bakåt eller i slutet av gångarna. Köp bara det du behöver. Gå in och gå ut!
Samla dina små lån
Har du många utgifter varje månad i form av små lån och krediter, ta då ett samlingslån och betala av dem! Det gör att du får en mindre månadskostnad och det sparar på dina pengar! Välj gärna att söka via en lånförmedlare som Lendo eller Advisa eller liknande.
Betyg: 8/10
Minsta lånebelopp: 5000 SEK
Max lånebelopp: 600000 SEK
Beskrivning: Samla dina lån med Sambla