Spara pengar som student

Om du pluggar på högskola eller på universitet i någon stad, så kan det vara bra att ta till dig en del smarta tips för att spara pengar. De flesta vet ju hur tajt budgeten kan vara när man studerar, då det oftast bara är CSN som man har som enda inkomst. Dock kan du på enkla sätt spara in pengar, genom att låta bli att slösa dem!

Skaffa ditt/dina studentkort

Det finns två studentkort du kan registrera dig för (gratis!) som student i Sverige: (1) Mecenat, och (2) Studentkortet. Båda är egentligen digitala kort, som du får via respektive app. Med studentkortet får du rabatter online och/eller i butik på allt från kläder och tågbiljetter till kaféer, tekniska produkter med mera. Det är ganska smart att ha dessa, eftersom du då kan handla en hel del mycket billigare.

Köp en cykel – och använd den!

De flesta städer i Sverige är mycket lättillgängliga med cykel och har en pålitlig cykel infrastruktur som folk ofta använder, många även hela vintern. Du kan hitta en cykel i gott begagnat skick för ungefär 500-1000 kronor genom begagnade cykelbutiker, såväl som på nätet. Det gör att du slipper köpa månadskort för buss, tunnelbana eller spårvagn.

Spara pengar på mat – appar för att minska lokalt matsvinn

Det finns en mängd olika appar för att minska lokalt matsvinn (och köpa nämnda mat billigt!) i Stockholm samt även i vissa andra städer. Vissa appar är även till för att köpa rabatterad restaurangmat eller bakverk som annars skulle slängas i slutet av dagen. En annan app låter grannar lägga upp och ge bort slumpmässigt överskott av mat eller förnödenheter gratis.

Hitta Pop-up återvinning

I en del städer som till exempelvis Stockholm så finns det stora orangea fraktcontainers. Dessa är så kallade popup-återvinningen som cirkulerar runt på helgerna från april till oktober. Det är ett återanvändningsinsamlingssystem som matas in i de lokala secondhandbutikerna, men du kan också lämna föremål (elektronik, batterier, etc.) för återvinning. Men! De har också en “fyndhörna” där du kan ta saker gratis!

Bli din egen kock/bartender

Naturligtvis handlar studentlivet inte bara om skolan. Det är kul att gå ut och äta eller dricka med vänner. Att laga middagar hemma med vänner och köpa drycker direkt från Systembolaget blir bra mycket billigare än att gå ut!

Köp begagnad kurslitteratur

Det kan vara smart att låta bli att köpa alla dina kursböcker helt nya. Det finns gott om ställen att köpa förra årets litteratur för din kurs. Bland annat brukar Akademibokhandeln ha begagnade böcker samt det finns även flera bra sidor på nätet som Bokbörsen eller Studentapan. Du kan även sedan sälja vidare din egen litteratur på samma ställen.

Få billigare boende

En av de största kostnaderna för de allra flesta, studenter så väl som icke studenter, är hyran! Ett sätt att få billigare boende är att bo tillsammans med en eller flera vänner.

Skaffa ett extrajobb

Ett sätt att få ett drägligare studentliv är att jobba extra utöver dina studier. Dels får du mer pengar över varje månad, dels har du då lättare att ta ett mindre lån vid behov, då du har en inkomst. Oftast är det svårt att låna med bara CSN som inkomst.


Ansök hos
CashBuddy

Betyg: 9/10
Minsta lånebelopp: 5000 SEK
Max lånebelopp: 25000 SEK
Ränta: 26.05%
Beskrivning: Cashbuddy – snabbt och enkelt att låna