Hur stor summa pengar kan jag låna?

Hur stor summa kan jag låna är en fråga många ställer sig. Idag finns det långivare som lånar ut från 500 kr och uppåt. Det är vanligt att de dock erbjuder minst 1000 kr eller 5000 kr som minsta summa att låna. Tryggkredit är en långivare du kan låna från 1000 kr och upp till 30 000 kr till exempel. Exakt hur mycket du får låna, det beror på din situation, din ekonomi, vad för lån du söker, om du har betalningsanmärkningar eller inte samt om det är ett lån med säkerhet, som ett bolån eller utan säkerhet som blancolån.

Ett bolån kan vara en hög summa, eftersom det kostar ju en del att köpa bostad, samt att du alltid har en säkerhet då du lånar.

Ett privatlån, eller blancolån är alltid utan säkerhet. En generell riktlinje är att du kan ansöka om lån upp till 350 000 kr, men det finns även de som erbjuder lån på upp till 500 000 kr, som Avida. Samt att det även finns de som erbjuder privatlån upp till 600 000 kr. Du som behöver samla dina lån och söka upp till denna summa, du kan göra det hos Lendo.

Ju högre belopp som du ansöker om desto mer skärpta är grundkraven. Du som lånar bör ha en god kreditvärdighet samt en fast lön och hög disponibel inkomst. Dessutom bör du inte ha betalningsanmärkningar.

Om du söker ett mindre lån på 5000 till 30 000 så är det oftast inte lika hårda krav och villkor. Hos Lumify kan du låna upp till 20 000 kr utan UC till exempel och hos Brixo kan du låna upp till 30 000 kr utan UC.

Det som avgör hur stort privatlån du kan få, det är kreditgivarens utlåningsgräns samt din personliga ekonomi och livssituation. För att öka dina chanser till att få ett högre lån, så är det bra att förbättra din kreditvärdighet före du ansöker. Det kan du göra genom att bland annat upp och betala av eventuella krediter och skulder som redan finns. Sedan är det även bra att vänta ut så att eventuella UC försvinner. Varje UC ligger kvar 12 månader. Alternativt sök lån från de som tar kreditupplysning via Creditsafe.

Du kan även testa att söka om lån med en medlåntagare, det ökar oftare chansen att få ja. Det eftersom det är då två personers ekonomi som de räknar på.

Vad kreditgivare tittar på

När du vill ta ett lån och väljer att ansöka om ett, så är det framförallt din privatekonomi samt kreditvärdighet som ligger till grund för banken eller kreditgivarens beslut att bevilja dig ett lån. Det är alltså inte enbart vad du har i inkomst som spelar roll. Det kan vara hur många UC du har sedan innan, om du har ett högt eller lågt underskott, om du nyss skiljt dig och så vidare.

Ett av grundkraven vid låneansökan är att du som konsument har en stabil inkomst. Inkomsten kan komma olika typer av anställningar, sjukpenning, A-kassa, föräldrapenning och inkomster från eventuella investeringar.

Olika typer av bidrag och lån så som CSN-bidrag och socialbidrag räknas allt som oftast inte till inkomsten.

Långivaren tar en kreditupplysning på dig och får då din deklarerade inkomst. I upplysningen brukar inkomsten från de senaste tre åren redovisas vilket betyder att det inte endast är det aktuella årets inkomst som spelar roll i utvärderingen.

En del kreditgivare har en gräns om att du ska ha en deklarerad inkomst på en viss summa. Vad den ligger på skiljer sig åt mellan olika kreditgivare. Det finns de som godkänner lägre årsinkomst och de som vill att du ska ha en högre inkomst.