Låna pengar till en bil?

Att låna pengar för att köpa en bil kan ibland vara ett smart drag. Det finns dock lite olika val. Ett sätt att låna pengar till bil är att ta ett blancolån. Det innebär ett lån utan säkerhet. Sedan finns det specifika billån där då bilen blir som säkerhet för lånet. Sedan var det ju det där med om du ska köpa en helt ny bil eller om det räcker bra med en bättre begagnad. I vissa fall kan det vara läge att istället satsa på privatleasing.

Så innan du bara tar ett lån, bestäm vad det är för bil du ska köpa, om det ska vara en ny eller begagnad. Oavsett så bör du välja en bil med ett tillförlitligt märke, som är säker samt har ett bra andrahandsvärde. Fundera även vad du har för behov. Om det ska vara plats för många, stort bagage, om den ska köras mycket eller lite och så vidare.

Vad har du för behov?

Du måste som sagt först bestämma vad det är för behov du har. Om det är en pendlarbil eller om den ska köras mer sällan. Om det är en bil som en stor familj ska få plats i, eller om det bara är du. Tänk även över lastkapacitet samt vad för slags släp du kan dra. Det är även bra att välja ett bilmärke som är tillförlitligt och som du vet är säker. Kolla gärna olika biltidningar vad de säger om olika bilar.

Finansiering av bilköpet

När du vet vad för typ av bil du vill ha så är det ju bra att kunna finansiera köpet med. En del väljer att spara undan pengar för att köpa bil. Men om du inte har det, eller inte har så det räcker så kan det ju vara smart att satsa på ett billån. Du bör innan du lånar pengar även göra en kalkyl så att du vet att du kan klara av att betala tillbaka lånet.

Idag finns det flera lån att välja mellan som sagt. Det finns dels billån, som är ett lån för att köpa bil. Detta alternativ går ofta att hitta hos banker, kreditgivare och hos bilförsäljare. Många gånger är det så att bilhandlare de kan samarbeta med olika billånebolag, som specialiserat sig på att låna ut pengar för bilköp.

Sedan går det även bra att låna pengar via privatlån eller ett blancolån. Det är då ett lån utan säkerhet. Ett billån har ju bilen som säkerhet, medan ett privatlån kommer helt utan en säkerhet. Det som kan skilja åt är vad du får betala i ränta för lånet.

Köpa hos bilhandlare eller privat?

Helt nya bilar köper man hos bilhandlare, men när det kommer till begagnade bilar så finns det två alternativ. Du kan dels gå till en bilhandlare, som erbjuder både nya och begagnade bilar. Sedan går det att hitta begagnade bilar som på Blocket till exempel. Det kan kännas säkrare att köpa via en bilhandlare, för om du får fel på bilen så finns det oftast en garanti. Om du köper en bil privat så har du inte alls samma skydd.