Sambla och Advisa går samman – Nordic Capital som ny huvudägare

Sambla och Advisa som är två av de ledande oberoende jämförelsesajterna för privatekonomi i Norden går samman. Syftet med detta är att de ska kunna utveckla verksamheten för att fler privatpersoner ska kunna förbättra sin privatekonomi. Det genom att enklare kunna jämföra villkor på lån och försäkringar. Båda bolagen har sedan innan en hög kundnöjdhet. Mycket tack vare att de har ett modernt användargränssnitt, starka och gemensamma värderingar samt en tydlig nytta för kunden. Potentialen att växa sig större finns eftersom dessa två företag stärker och kompletterar varandra mycket väl. Nordic Capital blir ny huvudägare och de kommer att stötta detta nya företag i den expansiva fas som väntar. Man har som målsättning att man ska vara den allra bästa partnern för kunder, banker och långivare. Man vill även bli Nordens ledande digitala jämförelsesajt för privatekonomi.

Blir största aktören inom låneförmedling

Genom att slå sig samman så kommer det skapas en av de största aktörerna inom låneförmedling i Norden. Båda bolagen har redan starka plattformar att bygga vidare på. Både Advisa och Sambla hjälper privatpersoner att jämföra lånevillkor och samla sina lån, för att därigenom förbättra villkoren och sänka lånekostnaderna. När de nu slår sig samman så gör det att det blir större möjligheter samt en ökad produktutveckling. Dessutom kan det leda till en högre servicenivå samt även fler konkurrenskraftiga erbjudanden. Sammanslagningen gör även att de blir den näst största aktören i Sverige.

Som ny huvudägare kommer Nordic Capital att aktivt stödja det nya företaget på en lång rad olika sätt i likhet med tidigare förvärv inom finansiella tjänster.

De olika aktörerna

Advisa grundades 2011 och har sedan dess hjälpt sina konsumenter att få bättre villkor. Det genom att jämföra olika lån hos upp till 36 banker. Det både i Sverige och i Finland. Alla tjänster är digitala. Hos Advisa finns det 48 anställda i Stockholm. De har fram tills idag hjälpt över 400 000 kunder att jämföra lån.

Sambla har sedan de startade 2014 hjälpt privatpersoner med bättre lånevillkor genom att jämföra bankers och långivares räntor i Sverige, Norge, Finland och Danmark. De har dels digitala tjänster, dels har de även rådgivning via telefon. De samarbetar med över 40 banker i Sverige. Fram tills idag har de hjälpt runt 390 000 kunder att jämföra lån.

Nordic Capital har en lång och omfattande erfarenhet av att utveckla företag inom finansiella tjänster, både genom organisk tillväxt och kompletterande förvärv. De har idag sju portföljbolag inom sektorn däribland Nordax, Bank Norwegian och Nordnet. Bland tidigare innehav finns bland annat Resurs Bank. Nordic Capital stöttar som ägare portföljbolagens utveckling. Det genom att de har genom en omfattande sektorkunskap och kapital för investeringar. De har även en operativ erfarenhet med fokus på fortsatt produktutveckling samt ger stöd i ytterligare professionalisering av organisationen.

I samband med att sammanslagningen sker så delägarna Four Elements AB och Krasse & Co AB sina aktier i Sambla.

För konsumenter innebär denna sammanslagning större möjligheter. Bland annat kommer man kunna välja bland fler aktörer framöver samt att det även kommer bli bättre och mer skräddarsydda lånevillkor samt en möjlighet att kunna påverka mer sin lånesituation än tidigare.