Ta lån som student

Är det så att du pluggar och funderar på detta med att ta lån som student. Det är bra att veta att det skiljer sig åt mellan ett studentlån och det lån som du kan ta via CSN. När det gäller större lån, så kan det vara svårt att som student få ta detta, särskilt om det är så att du saknar en inkomst.

CSN och studielån

Det vanligaste lånet för studenter, det är det så kallade studielånet hos CSN. Idag är det uppdelat på två delar, en del lån, en del bidrag. Alla som studerar på eftergymnasial nivå har rätten till att under 240 veckor få studiemedel. Det är inte ett måste att ta själva lånet, utan du kan välja att bara ta bidragsdelen om du föredrar det.

CSN, alltså Central Studiestödsnämnden är den instans som beslutar om du har rätt till studiestöd eller inte. Under 2022 kan du som studerar heltid få 11 088 kronor per månad om du väljer att ta både lån och bidrag. Det är då 840 kr i bidrag och 1932 kr i lån per månad.

CSN har även så att du kan få mer bidrag och lån. Det gäller om du har barn och pluggar, för då kan du söka och få tilläggsbidrag. Om du är över 25 och arbetat en del innan, så kan du söka och få tilläggslån. Ett annat tillägg är merkostnadslån, som kan fås om du har extra kostnader i samband med dina studier.

CSN betalar oftast ut en gång per månad, så att du får pengar för 4 veckor per gång. Dock kan det vara så att det blir fler eller färre veckors studiemedel per utbetalning i början eller slutet av en termin. Allt handlar om när terminen börjar och slutar. Det bästa är att läsa mer om detta på CSN:s egen sida.

Ta vanligt lån som student

Som student, med bara CSN är det inte alltid lätt att få ta ”vanliga” lån men det finns några aktörer som räknar det som giltig inkomst. Om du pluggar och jobbar samtidigt, då är det helt ok att söka vanliga lån. Då baseras din kreditbedömning på din årsinkomst som du får in på det jobb du har.

Kanske har du fått CSN beviljat, men känner att du även vill ha ett annat lån. Även som student så har man ju ibland extra utgifter. Det många långivare anser är att det är ett måste med en inkomst för att få låna pengar. Det är ofta då anställning, eget företag eller pension som man talar om. Många långivare nekar dig som uppger att du bara har CSN som inkomst. Dock inte alla.

De långivare som oftast godkänner CSN som en giltig inkomst, det är då de som har blancolån och sms lån. Alltså lån utan säkerhet. Dessa brukar generellt ha ganska låga inkomstkrav.

Du som vill låna pengar utan inkomst och är student, du kan öka dina chanser att bli beviljad lånet. Det genom att ha en medsökande. Den personen måste då givetvis ha en deklarerad inkomst som uppfyller långivarens krav.


Ansök hos
Ferratum

Betyg: 6.33/10
Minsta lånebelopp: 1000 SEK
Max lånebelopp: 45000 SEK
Ränta: 39.6%
Beskrivning: Flexibel kredit upp till 45 000 kr

›› Läs Ferratum recension›› Gå direkt till Ferratum här OBS! Detta är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du att få en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen för din kommun. Kontaktuppgifter finns på sajten hallåkonsument.se.