Olika former av lån

Det finns ganska många låneformer ute på marknaden idag. Det är inte alltid lätt att veta vad som är vad eller vad vissa ekonomiska termer eller begrepp betyder. I samband med att du tänker dig att ansöka om ett lån så kan du komma att stöta på dessa begrepp:

  • Amortering
  • Ränta
  • Rörlig ränta
  • Fast ränta
  • Effektiv ränta

Amortering är det du gör för att betala av din skuld. Amorteringen är för att minska skulden. Utöver det så ska du även betala ränta. Räntan är det som långivare tjänar pengar på. Den är på en viss procentsats och ska betalas utöver din amortering. Om du har rörlig ränta, så innebär det att räntesatsen kan växla med tiden. Detta är vanligt vid bolån. Sedan finns det fast ränta, som givetvis då är motsatsen till den rörliga. Effektiv ränta, det är vad du ska kolla på för att se totalkostnaden för ett lån, med avgifter under ett år.

Privatlån

En del lån kallas för privatlån. Det är även ett blancolån. Det i sig betyder att det är ett lån utan säkerhet. De har ofta lite högre ränta än lån med säkerhet. Privatlån kan ligga på mellan 10 000 kr upp till 350 000, men det finns de som erbjuder upp till 600 000. Din återbetalningsförmåga avgör ofta hur mycket du kan få låna.

Hopbakslån/samlingslån

Om det är så att du redan har flera lån och krediter på flera ställen så kan det vara en god idé att samla dina lån. Det kallas då för samlingslån eller hopbakslån. Det är då ett större lån du kan ta för att lösa alla mindre lån och krediter. Det så att du får lägre ränta och lägre totalkostnad.

Bolån

Den största investeringen man kan göra är att köpa en bostad. Det är oftast även här det är en ganska stor summa pengar man lånar. Bolånet delas upp i tre delar. Det är ett bottenlån, ett topplån och en kontantinsats. Ett bolån bör du söka om hos din egen bank.

Snabblån

Snabblån kallas ibland även för sms lån. Även detta är ett blancolån, alltså ett lån utan säkerhet. Snabblån är oftast lägre summa än vad ett privatlån är på. Ofta ligger det på mellan 1000 kr och 10 000 kr, samt att det även ofta är en snabb återbetalningstid och hög ränta.

Lån på kredit

Det finns en grej som inte är som ett traditionellt lån, men det är som att handla för lånade pengar kan man säga. Det handlar då om kreditkort så väl som kreditinstitut som exempelvis Klarna. Fördelen med ett kreditkort är att du inte behöver betala ränta förrän du använt det. Kreditgränsen som sätts beror på din inkomst. Så ett kreditkort kan ha en kredit på 10 000 så väl som på 100 000.

Det finns idag flera banker och företag som erbjuder kreditkort och det brukar finnas olika poängsystem för dessa som kan göra det en tänkvärd investering. För att du ska få ut mest av dessa poängsystem så är det viktigt att du betalar ner all kredit efter månaden är slut för att undvika räntorna som annars kommer.

Köp på faktura

Ett annat sätt att handla på är att göra det på faktura eller att lägga det på delbetalning via ett eget konto. Det är ofta företag som Klarna, Qliro med flera andra som har detta. Det är rörlig ränta på detta, så det gäller att tänka på det.

Även om det är lockande att köpa det du vill ha på faktura eller att delbetala det, så tänk till före. Det kan sluta med att det kostar dig mer än vad du tänkt. Här är ett exempel:

Den effektiva räntan vid ett köp om 10 000 kr, 29 kr i månatlig administrativ avgift, 19,90% i rörlig ränta och betalning över 12 månader blir 29,22%. Varje delbetalning  du gör blir då 955 kr per månad och din totalkostnad blir 11 458 kr.