Låna pengar trots svag kreditvärdighet?

Det finns ju tillfällen i livet då det är ett måste att låna en viss summa pengar. Du kanske då funderar på om det ens är möjligt att göra det om du har en så kallad svag kreditvärdighet. En svag kreditvärdighet är något man kan ha om man haft många förfrågningar på sig hos UC, alltså Upplysningscentralen. Varje gång du ansökt om lån, handlar på kredit eller liknande så kan nämligen en UC tas. Denna förfrågan ligger sedan kvar i 12 månader. Ju fler du har, desto sämre score hos UC får du och det leder då till en sämre kreditvärdighet. Om du även har många lån synliga på UC samt kanske även en betalningsanmärkning, så påverkar detta också.

Det är dock inte bara lån med UC du kan ansöka om. Det finns även andra kreditupplysningsföretag. En vanlig kreditupplysning är Bisnode. Men även är kan du ha en sämre score, om du gjort många ansökningar om lån. Ett tredje alternativ är Creditsafe. Där kan du ha kreditvärdighet hög, medel eller låg, men där listas inga förfrågningar på samma sätt som hos de två övriga.

Kan jag låna pengar trots låg kreditvärdighet?

Idag är det många aktörer som lånar ut pengar, som inte så att säga stirrar sig blinda på vad du har för score. De går istället efter hur din ekonomi ser ut nu samt vad du har för betalningsförmåga. Om du har många lån som påverkar din kreditvärdighet så kan det vara smart att ta ett så kallat samlingslån. Det för att samla alla skulder till en enda.

Ta lån utan kreditupplysning?

Oavsett låneform och aktör så tas det alltid någon form av kreditupplysning. Det eftersom det är lag på det. Dock kan det skilja sig åt i vilket kreditupplysningsföretag som används. När de flesta talar om att ta ett lån utan kreditupplysning, så menar de egentligen lån utan UC. För att behålla en bra kreditvärdighet där, så är det smart att ansöka om lån hos aktörer som använder sig av Bisnode eller Creditsafe.

Förbättra din kreditvärdighet

Om det är så att du vill ta ett större lån, så är det oftast aktörer med UC du får vända dig till. Om du då har en sämre score där, så kan det vara läge att göra något åt det. Ett sätt att förbättra din kreditvärdighet där, det är att vänta ut dina tidigare förfrågningar. Samt att inte dra på dig några nya. Du ska ha så få förfrågningar som möjligt. Försök även att minska dina synliga skulder och krediter som är listade på UC. Du bör även se till att undvika att få betalningsanmärkningar. Om du redan har det, så se till att de försvinner. De stannar kvar i 3 år, efter att du betalat av skulden till Kronofogden.

Vad innebär kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är ett slags begrepp för en persons möjlighet att betala sina skulder. Det är inte bara betalningsförmåga, utan hur man har möjlighet att betala på befintliga och eventuellt tillkommande skulder. När en kreditvärdighet sätts så handlar det oftast om fyra olika faktorer. Det är inkomst, utgifter, livssituation och kredithistorik (inklusive befintliga krediter och lån). Kreditvärdigheten du får bestämt alltså utifrån en bedömning av risk. En långivare vill matcha den risk som tas genom utlåning med den beräknade avkastningen och då gäller det att på ett korrekt sätt bedöma risken för betalningsinställelse. Ju fler riskfaktorer som dyker upp i bedömningen, desto lägre blir din kreditvärdighet, och vice versa.