Hur fungerar kreditkort?

När du behöver göra ett köp eller betala en faktura kan kreditkort erbjuda både bekvämlighet och potential att spara pengar om du tjänar tillbaka en del av det du spenderar i belöningar. Samtidigt kan du också använda kreditkort för att bygga kredithistorik genom sunda ekonomiska vanor.

Även om kreditkort och betalkort kan se likadana ut, fungerar de väldigt olika.

  • Kreditkort har en kreditgräns som du kan göra inköp mot och sedan betala tillbaka vid ett senare tillfälle.
  • Att ha ett saldo på ett kreditkort kan utlösa räntekostnader.
  • Det är viktigt att noga läsa det finstilta om kreditkortserbjudanden.
  • Vissa kreditkort låter dig tjäna belöningar på köp i form av poäng, flygpoäng eller cashback.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett fysiskt kort som kan användas för att göra inköp, betala räkningar eller, beroende på kortet, ta ut kontanter. Det enklaste sättet att tänka på ett kreditkort är som en typ av kortfristiga lån. Det finns ju idag även digitala krediter, mer av en kontokredit, inte riktigt samma sak, men kan vara en bra idé ibland om du behöver extra pengar.

När du öppnar ett kreditkortskonto ger ditt kreditkortsföretag dig en bestämd kreditgräns. Detta är i huvudsak en summa pengar som kreditkortsföretaget låter dig använda för att göra inköp eller betala räkningar. Din tillgängliga kredit minskas när använder kortet. Du betalar sedan tillbaka det du spenderat från din kreditgräns till kreditkortsföretaget.

Hur kreditkort fungerar

Kreditkort kan användas för att göra inköp online eller i butiker och för att betala räkningar. När du använder ett kreditkort för något så skickas dina kortuppgifter till handlarens bank. Banken får sedan tillstånd från kreditkortsnätverket för att behandla transaktionen. Din kortutgivare måste sedan verifiera din information och antingen godkänna eller avvisa transaktionen.

Om transaktionen godkänns görs betalningen till handlaren och ditt korts tillgängliga kredit minskas med transaktionsbeloppet. I slutet av din faktureringsperiod kommer din kortutgivare att skicka dig ett kontoutdrag som visar alla transaktioner för den månaden, ditt tidigare saldo och nya saldo, din lägsta förfallna betalning och ditt förfallodatum.

Respitperioden är tidsperioden mellan datumet för ett köp på ditt kort och det förfallodatum som anges på ditt kontoutdrag. Under denna period, om du betalar hela din räkning före förfallodagen, tillkommer inga räntekostnader.

Ränta brukar tillkomma om du delar upp din betalning och kostnaden baseras då på ditt kreditkorts årliga procentsats.

Typer av kreditkort

Det finns flera typer av kreditkort, där den största kategorin är så kallade belöningskort. Belöningskreditkort kan inkludera reserelaterade belöningar som tjänats in för köp. Du kan också få fler belöningar för att spendera i vissa kategorier. Många belöningskort är sammärkta med vissa flygbolag eller hotell. Det är inte ovanligt att dessa kallas för resekort, bensinkort, shoppingkort och så vidare.

Liknande belöningskort är cashback-kort, som erbjuder en viss nivå av cashback (som 2% eller 5%) för utgifter.

Kreditkortsavgifter

Med kreditkort kommer olika avgifter – inte bara räntan. Andra avgifter kan inkludera avgifter för saldoöverföring eller avgifter som tas ut för att överföra ditt saldo till ett annat kort. Dessa avgifter är vanligtvis en procentandel av det överförda saldot, till exempel 2%.

Det kan också finnas överskridningsgränsavgifter, som debiteras om du överskrider ditt korts gräns. Naturligtvis finns det förseningsavgifter, som tas ut om du inte gör minimibetalningen före förfallodagen.

För- och nackdelar med kreditkort

Den största fördelen med att använda ett kreditkort är användarvänligheten och säkerheten. Om ditt kort tappas bort eller blir stulet kommer du sannolikt att få ersättning för eventuella bedrägliga avgifter. Du kanske också kan få en introduktionsränta på 0 % under en viss period (till exempel 18 månader) som gör att du kan göra ett stort köp och betala av det över tid utan räntekostnader.

Du får också belöningar eller pengar tillbaka med de flesta kort, vilket är ett gratis incitament att använda kortet. Kreditkort kan också hjälpa till att öka din kreditpoäng om de används på ett ansvarsfullt sätt.

Å andra sidan kan kreditkort komma med höga räntor, vilket kan bli dyrt om du inte betalar hela ditt saldo varje månad. Med kreditkort kan det också vara lättare att spendera mer pengar än vad du rimligen kan betala av på kort tid.

Om din skuld går i spiral och du inte kan göra minimibetalningar på dina kort, kommer din kreditpoäng att få en träff. Du kommer också att få förseningsavgifter och sannolikt bli föremål för en ännu högre ränta.

Hitta rätt kreditkort

Du bör jämföra kreditkort innan du bestämmer vilket du ska ha. Bank Norwegian har ett bra kreditkort till exempel, så väl som de även har privatlån.