Skatteavdrag du inte vill missa att göra vid din deklaration 2023

Idag den 14 mars är första dagen som det går att deklarera, om du har fått din deklaration via en digital brevlåda som till exempel Kivra. Men även om du har fått en förtryckt deklaration och kan trycka på knappen, så är det bra att först se till så att du har gjort alla de avdrag du kan göra. Det kan vara så att det finns ett antal avdragsgilla kostnader där ute som du inte vet om.

Skatteavdrag vid lån

Om du har ett lån eller flera, så vet du ju att det kostar pengar, mest i ränta. Det finns ett skatteavdrag som kallas ränteavdraget. Har du då kanske lånat av till exempelvis CashBuddy, eller DayPay eller en annan låneförmedlare, så ska de ha skickat in kontrolluppgifter till Skatteverket vad du har betalat i ränta.

Ränteavdraget betyder att du får kvitta en viss del av dina totala ränteutgifter under året mot den sammanlagda skatt du betalar för din inkomst (både från arbete och ränteinkomster). Det gör att skatten du ska betala in till staten minskas.

ROT- och RUT-avdrag

ROT och RUT är något som många drar nytta av. Det handlar om att du får dra av en viss procent av arbetskostnaden för rot- och rut-tjänster i så kallad skattereduktion. Dock är det ju den som utför arbetet som gör avdraget direkt på fakturan till dig, för att sedan registrera detta hos Skatteverket. Så oftast är dessa avdrag redan uträknade och förtryckta på din deklaration.

Värdepapper – kvitta kapitalförluster mot kapitalvinster

Om det är så att du har sålt aktier eller fonder med vinst så beskattas denna vinst med 30 %. Om du samma år även har sålt aktier eller fonder till förlust så kan du använda dig av förlustbeloppet för att kvitta mot eventuell vinst för att på så sätt minska skatten.

Som tur är så sköter Skatteverket även dessa beräkningar åt dig. Men se ändå till att ha koll på när det är bäst att sälja och köpa värdepapper.

Mobiltelefon, dator och surfplatta

Du som använder dig av din egen privata telefon för att göra tjänstesamtal, du kan få dra av kostnaderna för dessa samtal. Det om du kan visa upp merkostnaderna för dessa samtal. Du kan även dra av kostnader för dator och surfplatta om det är så att de är ett måste för att du ska kunna göra ditt jobb men din arbetsgivare inte tillhandahåller möjligheten att använda dator via företaget.

Cykel till och från arbetet

Kanske det är så att du cyklar varje dag fram och tillbaka till jobbet? Då kan du faktiskt dra av 350 kronor per år för cykelkostnader. Det gäller om du använder din cykel för resor mellan ditt hem och din arbetsplats. Detta avdrag får dock bara göras om dina totala resekostnader överstiger 11 000 kronor under hela året.

Kostnader för att söka jobb

Du som är arbetslös och har fått arbetslöshetsersättning från A-kassan under året, du kan ha rätt att göra olika avdrag. Det handlar bland annat om resor för att komma till Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och anställningsintervjuer, postande av brev, upprättande av CV och liknande.

 

Tänk på att giltiga skatteavdrag kan löpande ändras av Skatteverket. För senaste informationen se Skatteverket.se.


Ansök hos
Daypay

Betyg: 8.67/10
Minsta lånebelopp: 1000 SEK
Max lånebelopp: 20000 SEK
Ränta: 69.95% – 4568.91%

Beskrivning: Äkta snabblån med svar medans du väntar

›› Läs Daypay recension›› Gå direkt till Daypay här OBS! Detta är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du att få en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen för din kommun. Kontaktuppgifter finns på sajten hallåkonsument.se.