Saker att tänka på då du ska ta ett lån

Något som kan påverka din ekonomi på olika sätt, det är att ta ett lån. Det kan göra att din ekonomi påverkas i många år framöver. Du bör därför se till att ta en rejäl funderare innan du tar ett lån. Först och främst bör du ställa dig frågan om du verkligen behöver låna. Kanske det går att spara till det du vill ha eller behöver? Oftast är det de så kallade konsumtionslånen som är onödiga. Det är då du lånar för att resa, köpa kläder eller elektronik. Dessa saker är det oftast bättre att försöka spara till. Bra lån däremot som ofta även är ett måste, det är bolån och billån.

Jämför när du ska låna pengar

Är det så att du kommit fram till att jo, du måste låna pengar, så gör det. Men se då till att du jämför olika alternativ. Det så att du hittar det lån som passar dig bäst. Saker att kolla på är bland annat ränta samt andra avgifter och vad totalkostnaden för lånet kommer att landa på. Ju fler banker som konkurrerar om dig som kund desto högre sannolikhet att du hittar den bank som erbjuder just dig lägst ränta.

Jämför du själv och söker på flera ställen så tas det dock flera kreditupplysningar på dig. Därför kan det vara god idé att gå via en låneförmedlare som till exempelvis Lendo.

Påverka räntan

Det kostar pengar att låna pengar, så är det oavsett vilket lån du tar. Det som kan variera, det är vad lånet kostar dig. En del kostnader har du själv möjlighet att påverka. Faktorer som påverkar kostnaden för ett lån är dessa:

  • Lånebelopp och återbetalningstid: låna inte mer än nödvändigt och betala tillbaka så snabbt som möjligt.
  • Val av bank: utsätt bankerna för konkurrens – jämför deras lånevillkor.
  • Din kreditvärdighet: påverkar vilken ränta du får.

Tänk på den effektiva räntan

Det finns ett vanligt misstag som är kopplat till ränta och det är att bara se till den nominella ränta. Den effektiva räntan inkluderar alla kostnader som är knutna till lånet, så som avgifter som avi-avgift och uppläggningsavgift som påverkar totalkostnaden för ditt lån. Titta alltså alltid på effektiv ränta när du granskar dina låneerbjudanden.

Hur snabbt kan du betala tillbaka?

En sak att ta i beaktning är hur snabbt du har möjlighet att betala tillbaka det du har lånat. Det är ju så att ju längre återbetalningstid du har, så är det förvisso en lägre månadskostnad, men totalkostnaden blir högre eftersom du betalar ränta längre tid.

Ha alltid en plan B

Du kanske just nu har en bra ekonomi, där du har möjlighet att betala av lånet snabbt i en viss amorteringstakt. Men saker och ting kan alltid hända, eftersom livet har en förmåga att ändra sig. Om du blir sjuk, arbetslös eller annat och dina inkomster sjunker, så är det bra att ha en plan B gör detta.

Vad händer om du inte betalar?

  • Du får en påminnelseavgift – En lite mindre summa läggs ihop till fakturabeloppet.
  • Inkassoavgift – Ofta flera hundra kronor.
  • Betalningsanmärkning – försämrar din kreditvärdighet avsevärt.
  • Kronofogden