Bli ekonomiskt smartare

Att ha en bra ekonomi och tänka smart kring pengar, det är nog vad de flesta tänker att de vill göra. Dock är det ju inte alltid det lättaste kanske. Du kanske känner att pengarna inte alls räcker så långt som de borde göra? Det går att göra smarta förändringar i din vardag, för att bli ekonomiskt smartare. Vi ger dig ett par tips!

Samla dina lån

Om du idag har flera små lån, så äter ränta och amorteringar upp en hel del av dina pengar. Det kan då vara smart att satsa på ett samlingslån. Det kan vara bra att söka via Lendo eller Advisa som ett exempel. Det eftersom du kan få flera olika förslag på lån hos dem. Det då de samarbetar med en mängd olika banker.

Använd inte pengar du inte har

Idag är det ofta enkelt att handla på nätet och betala senare. Men det är inte så smart ekonomiskt. Så snart du handlar på avbetalning, så blir det du köper bra mycket dyrare. Det på grund av att du betalar inte bara vad varan kostar, utan även ränta samt ibland även andra avgifter. Det kan vara bättre att spara undan till det du vill köpa.

Tänk efter när du handlar

När du är i en butik eller ute på stan, impulsköp inte! Flest impulsköp sker i mataffären. Många gånger för att det är enkelt att stoppa ner extra om man är hungrig eller när man står i kön till kassan och det finns massa saker som lockar. En annan sak att tänka på då du handlar, det är att kolla priser och jämföra. Det går oftast att hitta billigare alternativ. Sen kan det vara idé att sluta använda kort och bara handla med kontanter. Att fysiskt ha pengarna i handen när du handlar gör att du ser var pengarna går och att de försvinner ur plånboken. Det ger dig bättre förståelse än ett par siffror på kvitto och kontoutdrag.

Fundera på dina utgifter

Många gånger är det inte att man får för lite inkomst som är själva problemet, utan var man gör av pengarna. Många tenderar att spendera precis på gränsen till sina tillgångar. Det är smartare att leva under sina tillgångar, så att det går spara undan pengar. Se även till att analysera de utgifter du har. Du kanske lägger pengar på saker som är helt onödiga. Dessa pengar kanske du kan spara istället?

Sätt upp en budget

För att ha bra koll på din ekonomi, så är det rätt bra att sätta upp en budget med inkomster och utgifter. Det går att göra med papper och penna eller i ett Exceldokument. Då får du en bra översikt vad du får in varje månad samt koll på dina fasta utgifter. Sätt en post för sparande samt en post för pengar du har ”lov” till att använda till vad du vill.

Just att spara, det är en viktig del av att vara ekonomiskt smart. Så har du inte ett sparkonto än , se till att skaffa det med en gång!