Vanliga frågor när du tar ett lån

Ofta är det en del frågor man funderar över då man ska ta ett lån. Det är rätt bra att ha koll på allt, innan du ansöker, så att du vet vad som gäller. Här nedan är ett par vanliga frågor många funderar på.

Vad är ett blancolån?

Blancolån är ett av de vanligaste lånen och är en benämning av många för samma sak. Det kallas ibland för privatlån, eller lån utan säkerhet. Det sista antyder vad det är för slags lån. Det är helt enkelt så att du kan ta ett sådant lån utan att ha någon form av säkerhet, samt att pengarna går att använda för vad du vill. Det skiljer sig därmed mot ett bolån, som är ett lån med säkerhet och där är bostaden det man har som säkerhet.

Vad är en UC?

UC är förkortning för upplysningscentralen. Dock är det ett begrepp som är vanligt att höra att man fått en UC, eller att det är ett lån utan UC. En UC är en form av kreditupplysning, som sker via upplysningscentralen. Den görs av kreditgivare när du söker lån, söker kredit, vill teckna avtal eller abonnemang. Ju fler förfrågningar du har via UC, desto sämre kan din kreditvärdighet bli.

Hur länge ligger en UC-förfrågan kvar?

När du ansöker om ett lån, om en kredit eller vill köpa på avbetalning, så sker alltid någon form av kreditupplysning. Är det ett lån med UC, då görs förfrågan via Upplysningscentralen. Denna förfrågan syns för andra som även de gör en UC samt att den ligger kvar i 12 månader.

Görs kreditupplysningen via Creditsafe så syns inga andra förfrågningar på samma sätt. Bisnode har lista på förfrågningar gjorda. Görs kreditupplysningen via någon av dessa två så syns dina tidigare beviljade krediter samt din skuldsättningsgrad visas över de senaste 12 månaderna.

Hur lång tid tar det tills jag får mina pengar?

Många väljer ett snabblån eller ett minutlån just för att man har behov av att få pengarna och det ganska omgående. Så många funderar ju på frågan hur lång tid det tar att få pengarna efter en beviljad ansökan. Det hela beror på vem du har sökt hos. Det finns de långivare som beviljar med direktutbetalning till alla banker och de pengarna brukar komma rätt så omgående. Sedan finns det de som om du ansökt på förmiddagen betalar ut så att du har pengarna på eftermiddagen. Sedan finns det även de lån där det kan ta mellan 2-5 dagar.

Vad innebär deklarerad inkomst?

Ett krav som ofta finns i samband med att du ansöker om lån är att kunna visa upp en deklarerad inkomst för det föregående taxeringsår. Enkelt förklarat så är det alla pengar du fått in och skattat för. Det kan vara dessa saker:

  • Lön
  • A-kassa
  • Föräldrapenning
  • Sjukpenning
  • CSN (dock är det en låg summa då det gäller bidragsdelen)
  • Övrig beskattningsbar inkomst

Är det så att du har något av ovanstående, så har du det som heter deklarerad inkomst och det gör det lättare för dig att få det lån du har tänkt att söka, även om det finns vissa som godtar att man inte har en av dessa inkomster.