Nordax lägger bud på Norwegian Finans

Nischbanken Nordax, som köptes ut från Stockholmsbörsen våren 2018 har tidigare i år meddelat att de kommer att lägga ett kontantbud på Oslo-noterade Norwegian Finans om 95 norska kronor per aktie.

Det bud de har som avsikt att lägga är ett bud som motsvarar en premie om 16,5 procent i förhållande till aktiens stängningskurs den 3 mars och är totalt värt 17,8 miljarder norska kronor.

Nordax ägs idag av Nordic Capital och Sampo. Sedan 2019 är de även storägare i Norwegian Finans med ägarandelar om 16,4 respektive 6,3 procent.

Budet är villkorat en acceptansgrad om 50 procent, inklusive de drygt 22 procent som budgivarna redan kontrollerar.

Nordax gav styrelsen i Norwegian vissa förslag och deras bud innebär ett förbättrat pris, och lägre villkor, än de icke-publika förslag som framförts till styrelse tidigare.

Dock så avvisades detta bud av Norwegian. Styrelsen uppgav i en kommentar; ”Med tanke på att bolagets lönsamhet är bäst i klass, exceptionellt stark kapitalisering och fristående tillväxtutsikter, anser styrelsen att det angivna priset undervärderar bolaget och dess utsikter väsentligt. Vidare noterar bolaget att den lägsta acceptansnivån på 50,1% av aktierna i företaget är oönskad både ur ett reglerings- och styrningsperspektiv”

Nordax kom att i maj åter igen lägga nytt bud, då på 100 norska kronor per aktie. Det nya erbjudandet exkluderar utdelningen på 5 norska kronor per aktie i Norwegian Finans som betalas ut i maj. Utdelningen ingick i det första budet på 95 norska kronor per aktie. Därmed handlar det alltså om en höjning av budet med 10 kronor per aktie.

För att budet ska gå igenom måste anslutningsgraden vara minst 90 procent hos Norwegian Finans aktieägare, men Nordax förbehåller sig rätten att sänka till 2/3, står det i pressmeddelandet.

När Nordax presenterade det första budet fick man inte göra en due diligence eftersom Norwegian Finans ansåg att erbjudandet ”väsentligt undervärderade bolaget”. Men med detta nya bud fick de grönt ljus för det.

 

Om Nordax

Nordax grundades 2003 och sedan dess har de växt och format en organisation baserad på stort kunnande och engagemang. Från Januari 2019 är Svensk Hypotekspension en del av Nordaxkoncernen. De är en specialistbank som genom ansvarsfull kreditgivning hjälper människor att göra genomtänkta val för ett liv de har råd med. Denna bank har specialiserat sig på ett fåtal produkter som bolån, privatutlåning utan säkerhet, lån för 60+ samt sparkonton.

Deras privatlån är mellan 15 000 kr och 600 000kr. När det gäller deras bolån så går det att ansöka om 150 000 kr upp till 10 000 000 kr.

Om Bank Norwegian

Bank Norwegian bildades sommaren 2007 i Oslo. Man hade då som syfte att skapa en plattform för flygbolaget Norwegians fördelsprogram Norwegian Reward. I september samma år blev de officiellt bank när de tilldelades en banklicens av den norska Finansdepartementet. I november samma år öppnades deras internetbaserade bank i Norge. Under 2013 kom de att lanseras i Sverige och under 2015 öppnade de även upp verksamhet i Danmark och Finland.

Bank Norweigan erbjuder blancolån, kreditkort och depositionskonton (räntekonton), till kunder online och det på den nordiska marknaden. De erbjuder även i samarbetet med flygbolaget Norwegian, ett kombinerat kreditkort och stammiskort (frequent flyer-kort).

Hos denna bank går det att ansöka om lån från 5000 kr upp till 600 000 kr. När det gäller deras kreditkort så kan man få upp till 100 000 kr i kredit.