Viktigt att veta om amortering

När du lånar pengar, så ska dessa betalas tillbaka. Det kallas för att amortera. Amorteringen är alltså återbetalningen av själva lånet. Det finns olika amorteringskrav hos bankerna och det beror på vad det för lån.

Ett amorteringskrav baseras oftast på faktorer så som återbetalningstid, låneform och totalbelopp. När du betalar, så är det både amortering och ränta som du betalar samtidigt. Det kan vara varje månad, eller kvartalsvis.

Det finns två vanliga amorteringsmodeller som brukar användas. Dessa är rak amortering och det är så kallat annuitetslån. Snabbaste sättet att bli skuldfri är att ha rak amortering. En sådan innebär att du har samma summa att betala, varje månad. I början är det en hög räntekostnad och det beror på att de baseras på en procentsats utav det totala kvarvarande lånebeloppet. Dock är det så att i takt med att du gör dina amorteringar, så minskar ränta. Det innebär att du i början av låneperioden betalar en högre totalsumma, sedan en mindre.

När det gäller annuitetslån, så innebär denna modell att man under varje månad under låneperioden betalar samma totalsumma som är amortering + ränta. Du börjar med att amortera mindre summa som sedan med tiden blir högre. När skulden minskar så kommer du att betala mindre i ränta, men amorteringsbeloppet justeras så att du amorterar mer på lånet. Räntan är hög till att börja med, men den sjunker ju mindre skulden blir.

Så det innebär att ett annuitetslån har högre total ränta och högre total kostnad än vad det är med en rak amortering. Fördelen är dock att du i början kan amortera mindre summa. Men eftersom det är en långsammare återbetalning, så kommer den typen av lån att bli dyrare för dig i längden.

Hur mycket bör du amortera?

Det är alltid bra att amortera på rätt så mycket, om du har möjlighet att göra det. Det är ju faktiskt så att varje amortering som du gör, den gör att skulden sjunker och det leder även till att ränteavgifterna kommer att minska. Ju snabbare amortering du gör, desto mindre kommer lånet att kosta totalt. Det är även smart att amortera extra om det går, för det gör ju att det går ännu snabbare att bli av med lånet. Det är en bra grej att lägga skattepengarna på till exempel.

Amortera på det dyraste lånet först

Om du har flera olika lån med olika summor och olika räntesatser, så är det bra att betala av på det dyraste först. Många tänker att det är bra betala av den största först, men så är det alltså inte. Det lån som är dyrast är bra att ta, för då blir du av med höga räntor och frigör pengar att lägga på övriga lån senare.

För att snabbt bli av med dina dyraste skulder, kolla om du får betalfritt hos andra långivare en månad och lägg sedan de pengarna på första lånet. Annars kan ett samlingslån vara att rekommendera. Det kan du söka via Lendo till exempel. Satsa på lån med låg ränta. Du vill helst ha ett lån som täcker alla dina andra små skulder. Tanken är ju att du ska få ett enda lån att betala av på och slippa amortera av på många olika.