Hur fungerar Creditsafe?

Creditsafe är ett kreditupplysningsföretag som används runt om i världen. Bolaget startade sin verksamhet 1997 och har sitt huvudkontor i Storbritannien. Creditsafe gör inte bara kreditupplysningar utan erbjuder en mängd olika kredit- och affärsinformationstjänster.

Långivare som anlitar Creditsafe:

Creditsafe gör både företagsupplysningar och personupplysningar. I deras personupplysningar ingår bland annat:

  • inkomstuppgifter
  • eventuella betalningsanmärkningar
  • skulder
  • personinformation
  • fastighetsinformation

Creditsafe Scoring och Creditsafe Rating

I alla personupplysningar som görs via Creditsafe, så finns det något som kallas för Scoring. Denna visar på hur sannolikt det är att du kommer att kunna betala en skuld i framtiden. En skala på 1-100 är det som används. Ju högre siffra du har, desto mer kreditvärdig anses du vara. Ju högre summa kan du låna.

Hur får Creditsafe sin information?

Creditsafe får sin information från en rad olika källor. Bland annat så använder sig bolaget av statliga myndigheter som SCB, Kronofogden och Skatteverket. Det ger Creditsafe en bra bild av din ekonomi och tillgångar.

Personupplysningar visar bland annat inkomstuppgifter, nya och historiska betalningsanmärkningar, skulder hos Kronofogden, bolagsengagemang, betalningsförmåga (kreditvärdighet) samt tillgångar såsom fastighetsinnehav. Informationen hämtas bland annat från Kronofogden, Skatteverket och SPAR.

Detta ingår i Creditsafes personupplysningar

Inkomstuppgifter

Senast tillgängliga inkomstuppgifterna tre år tillbaka i tiden för alla personer över 15 år, folkbokförda i Sverige.

Betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar, skuldsanering, utmätningsförsök samt aktuellt och historiskt skuldsaldo hos Kronofogden.

Scoring

Riskbedömning med prognostisering av personens framtida betalningsförmåga. Scoringen går från skalan 1 – 100.

Detaljerad personinformation

Namn, personnummer, civilstånd, församling, folkbokföringsadress, tidigare adress och förvaltarskap.

Bolagsengagemang

Personens nuvarande och tidigare styrelseengagemang, med uppgifter om roll, tillträde samt företagets status.

Fastighetsägande

Fastighetsinformation med bland annat fastighetsinnehav, köpeskillning och taxeringsvärde.

Påverkas kreditbetyget av antalet personupplysningar som tas?

Det som är så bra med att låna pengar utan UC och via en aktör som tar Creditsafe det är just att det inte påverkar ditt kreditbetyg. Kreditbedömningen baseras endast på den information som just den dagen finns registrerad i deras databaser. Så antalet kreditupplysningsförfrågningar påverkar därmed varken rating, scoring eller framtida kreditomdömen.

Lättare att få lån om kreditupplysningen tas hos Creditsafe?

Din kreditvärdighet påverkas av många faktorer och saker som att du har många skulder och vad du har för inkomst kan påverka dina chanser att låna pengar. Även antalet kreditupplysningar har betydelse. Om du har många UC förfrågningar, så ger det dig en sämre kreditvärdighet. Det brukar nämligen visa på att du har försökt att ta många lån.

Det kan vara lättare att få lån, om du väljer att ansöka om ett lån hos en aktör som använder sig av Creditsafe eller Bisnode. Om du sedan innan har många förfrågningar hos UC, så syns inte dessa alls i båda dessa kreditupplysningar. Så det kan vara lite lättare att få denna typ av lån helt enkelt.

Kontakta Creditsafe

Om du behöver kontakta Creditsafe, så kan du nå dem via:

Telefon: 031-725 50 00

Mail: [email protected]

På creditsafe.se så kan du även med ett bank-id logga in och få ett digitalt utdrag som visar vad de har registrerat på dig. Det går även att begära hem din egen kreditupplysning via vanlig post.