Olika kreditupplysningsföretag

När du ska låna pengar, så är det alltid som så att långivaren gör en kreditupplysning på dig. Det för att kunna avgöra hur din kreditvärdighet ser ut. Det handlar alltså om att de vill se hur ekonomiska situation ser ut och hur god din betalningsförmåga är. Det som en långivare då gör, det är att ta hjälp av ett kreditupplysningsföretag. De i sin tur ger kreditgivaren den information de behöver för att kunna ta ett beslut om du får låna av dem eller inte.

Många långivare använder sig idag av UC, som kan göra att ditt kreditbetyg blir sämre. Men det finns även andra kreditupplysningsföretag. Vi har innan skrivit om både Bisnode och om Creditsafe, men utöver dessa finns även Decidas Info AB, Syna AB, Alektum, Krafman, Safenode och Sergel.

Kreditupplysningsföretagens uppgift

Kreditupplysningsföretagen har i uppgift att ge kreditgivarna den information de behöver för att kunna avgöra om du som låntagare är kapabel till att betala tillbaka den kredit du ansökt om eller inte.

Många banker samarbetar väldigt nära med dessa upplysningsföretag samt att de ofta dessutom har tillgång till deras databaser för att snabbt kunna ta reda på information om nya kunder och deras ekonomi.

I en upplysning så brukar följande information stå med:

  • Hur dina inkomster ser ut i förhållande till dina utgifter.
  • Om du har skulder eller betalningsanmärkningar.
  • Din civila status. Det vill säga om du till exempel är gift, singel eller skild. Även antalet personer i hushållet finns med för att långivarna ska se om du har fler personer att försörja.
  • Om det gjorts tidigare upplysningar på dig.

Långivaren får med en kreditupplysning en tydlig överblick över din privatekonomi och kan därefter bedöma om det finns risker med utlåningen.

Alla kreditupplysningsföretag lyder under lagar som Kreditupplysningslagen (KUL) och Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

Alla svenska kreditupplysningsföretag har även en skyldighet, enligt lag, att skicka en upplysningskopia till dig när en upplysning har gjorts. Upplysningskopian skickas via post till din folkbokföringsadress. Du kan också aktivera en digital brevlåda, tex Kivra.

Vilka aktörer använder vilket kreditupplysningsföretag?

Ibland är det ju så att du kanske vill veta vad för kreditupplysning en viss aktör använder sig av. Ofta så står det på varje aktörs hemsida vad de använder sig av. Många använder sig av just UC, men de fyra andra vanliga som används är Bisnode, Creditsafe, Syna och Decidas.

Dessa tar UC:

Dessa tar Bisnode:

Dessa tar Creditsafe:

Dessa tar Safenode:

  • Meddelandelån
  • Flexlimit

Vad är Instantor?

En del långivare använder sig även av Instantor. Det är en identifieringstjänst och en digital plattform som banker och långivare kan använda sig av för att underlätta själva ansökningsprocessen. Den hämtar in information direkt från ditt bankkonto, så som kontonummer samt olika transaktioner. Det kan handla om information om din lön och din ekonomiska kapacitet. Vidare kan man säkerställa att du är den du uppger dig för att vara.

En annan variant som påminner om Instantor, det är Kreditz. Även den används för att i realtid kunna bekräfta din inkomst. Ett låneinstitut som använder sig av Kreditz för att kunna bekräfta låntagares betalningsförmåga är Wästgöta Finans. En annan är Saldo.