5 steg för att förbättra din privatekonomi

Det är viktigt att ha en solid ekonomisk grund för din framtid. Det oavsett om du precis har flyttat hemifrån eller klarat dig själv i flera år. En sund privatekonomi erbjuder dig trygghet, komfort och möjlighet att nå dina mål. Men att nå ekonomisk framgång kan vara svårt. I den här artikeln ger vi dig en steg-för-steg-guide som hjälper dig att bygga upp din personliga ekonomi så att du kan nå dina ekonomiska mål.

Vad är privatekonomi?

Personlig ekonomi eller privatekonomi är mer än bara ditt bankkonto och kreditkortssaldon. Även om din ekonomi inkluderar din personliga ekonomi – saker som inkomst, tillgångar, besparingar och skulder – målar den upp en större bild av hur du spenderar dina pengar och varför. Att undersöka dina utgifter och sparvanor kan avslöja mycket om din personlighet, prioriteringar och förbättringsområden såväl som dina ekonomiska behov.

Att förbättra ditt ekonomiska välbefinnande tar tid, men utdelningen är väl värd engagemanget.

Steg 1: Veta var du står

Oavsett om du är en nybliven oberoende student eller en erfaren kontoinnehavare är det absolut nödvändigt att få tillgång till och förstå alla dina finansiella data för att bygga upp din personliga ekonomi.

Skapa ett utrymme i ditt hem eller på kontoret där du enkelt visuellt kan spåra all din information.

Gör en inventering av dina konton. Detta inkluderar check- och sparkonton, kreditkort, aktier, obligationer, pensionsplaner och investeringar. Skriv ner typen av konto, vem som hanterar det och vad det är till för.

Börja med att kontrollera din kreditvärdighet. Fundera på vilka faktorer som kan påverka din poäng och vem som kan titta på det. Se till att du har god status hos din bank och eventuella fordringsägare eller lånebyråer.

Steg 2: Bli organiserad

Det andra steget för att förbättra din personliga ekonomi är förmodligen det viktigaste. Planering, målsättning och organisation är avgörande för att inte bara förbättra din ekonomi på kort sikt utan för att du ska bli framgångsrik på lång sikt.

Ta först reda på var du vill hamna och sätt ett SMART mål. SMARTA mål är:

  • Specifika
  • Mätbara
  • Uppnåeligt
  • Relevanta
  • Tidsbegränsade

Steg 3: Håll dig fokuserad, håll dig upptagen

Vid det här laget är det dags att verkligen börja jobba. Det viktigaste verktyget för att förbättra din ekonomi är budgetering. Schemalägg tid varje vecka för att titta på dina konton, kommande betalningar och förväntad inkomst och skapa en budget som möter dina behov. Prioritera din privatekonomistid som om du skulle arbeta, gå i skolan eller någon annan skyldighet.

 

Öva självdisciplin i alla aspekter av ditt liv – undvik att gå ut och äta dyra måltider när du kan laga dem hemma, avsluta onödiga underhållningsprenumerationer och ställ åt sidan dyra smaker för långsiktiga besparingar.

Steg 4: Bli smart

Böcker, artiklar, seminarier och onlinekurser är alla bra sätt att öka din kunskap om ekonomi, ekonomi, tidshantering och målsättning. Schemalägg tid varje vecka för att läsa böcker om budgetering eller att skapa hälsosamma vanor och överväg att granska en kurs på en lokal högskola om finansiell kunskap eller handel för att stärka dina kunskaper och förbättra dina färdigheter.

Att bli smart inkluderar också att stärka dina anställningsfärdigheter. En högre inkomst är självklart ett bra sätt att förbättra din ekonomi och det finns gott om sätt att hjälpa dig att sticka ut bland andra anställda. Fokusera en del av din energi på att lära dig och förbättra interpersonell kommunikation, ledning och färdigheter i att skriva CV för att ge dig en konkurrensfördel.

Steg 5: Betala, spara och investera

Det sista steget för att förbättra din personliga ekonomi är att betala, spara och investera. Det kan vara frestande att försöka hoppa in på aktiemarknaden, gissa globala trender eller bli involverad i en lovande start-up direkt, men det är viktigt att se till att du planerar för långsiktig stabilitet först.

Börja alltid med att hantera skulder. Studielån, kreditkortsskulder, bilbetalningar och bolån är bara några av de många saker som kan sätta oss i minus – och de kan sänka våra finansiella terminer snabbt om de inte hanteras på rätt sätt. Fokusera på att betala av skulder i rimlig takt och i tid samtidigt som du har ett sparsaldo. Det kan även vara värt att överväga ett samlingslån via till exempel Lendo.


Ansök hos
Lendo

Betyg: 7.67/10
Minsta lånebelopp: 10000 SEK
Max lånebelopp: 600000 SEK
Ränta: 2.95% – 29.95%

Beskrivning: Låna upp till 600 000 kr – få förslag från 35 banker