Sommarlov på liten budget

Många barn har nyligen gått på sommarlov och snart är det även föräldrarnas tur att ha semester. Detta ska ju vara en tid att se fram emot, att kunna vara lediga tillsammans hela familjen och göra roliga saker. Men dessvärre är det ju många som istället har ångest och det på grund av att man inte vet om man har råd med alla saker som alla vill göra. Det kan ju bli rätt så dyrt att åka iväg på semester, särskilt om man har en stor familj.

Men vet ni, det är inte ett måste att göra en massa dyra saker för att ha ett roligt sommarlov tillsammans! Det finns en massa bra aktiviteter att hitta på och saker att göra, som är gratis, eller i alla fall näst intill.

Sen kan ni ju om ni vill, inför nästa år, spara undan lite varje månad, just för att kunna lägga dessa pengar på saker att göra sommarlov.

Billiga saker att göra på sommarlovet

Det finns som sagt saker som är gratis att göra, så väl som det finns saker som inte kostar allt för mycket pengar. Här kommer en mängd tips på vad ni kan hitta på tillsammans i sommar!

Ät utomhus

Den svenska sommaren är oftast fantastisk och en tid att vara utomhus så fort vädret tillåter det. Det går att äta ute, ofta, utan att gå på restaurang. Det genom att packa ihop frukosten, eller lunchen eller middagen och äta utomhus. Antingen i trädgården eller en park nära eller ut i skogen. Eller varför inte ta en heldag på stranden? Ta även med kubb, badmintonset eller andra roliga saker att leka med tillsammans.

Njut av naturen

Sverige är underbart att vara ute i. Särskilt under sommaren! Om ni har turen att bo nära ett naturreservat, en park eller skogen, se då till att ge er ut och vistas där!

Hälsa på djur

4H-gårdar eller bondgårdar brukar det finns lite varstans runt om i Sverige. Det är inte fel att ta ett besök på en sådan, så att ni får möta både djur och natur. Packa med er fika eller picknick.

Bada

Bada är ett sommarnöje många kan njuta av och som är gratis. Kanske ni har en sjö, vik eller till och med nära till havet? Då är det ju inte fel att ta er dit för att njuta en hel dag. Eller har ni turen att ha en vän med pool? Fråga om ni får komma och bada. Eller köp en billigare variant att blåsa upp och ställ i er trädgård.

Gör en hinderbana

Att bygga en hinderbana och sedan tävla mot varandra, det är en skoj grej att göra tillsammans. Bestäm innan vad den som vinner får och vad förloraren får göra. Om ni har en hund eller en kanin, så kan ni bygga hinderbanor till dem med!

Gå på upptäcktsfärd

Att upptäcka närområdet kan vara riktigt spännande! Kanske ni har en massa sevärdheter eller annat runt hörnet bara som ni aldrig tänkt på? Försök att upptäcka en ny sak varje dag. Ta en cykeltur eller promenad ut tillsammans och se vad just ni kan hitta.

Måla

Att måla eller rita är skoj. Inne om det är dåligt väder, annars ta med papper och kritor ut, eller köp gatukritor och måla på asfalten!

Bygg en koja

En koja i trädgården eller i skogen är kul att bygga. Det kan ni ha som ett projekt under hela sommaren, beroende på hur avancerat ni vill göra det. Om det är dåligt väder, bygg inne!

Använd er trädgård

Om ni har en trädgård, se till så att ni verkligen använder er av den. Det går ju att sola, spela olika spel, vattna och duscha samtidigt när vattenslangen är ute. Ställ upp studsmatta och hoppa, grilla, umgås, njut!

Om ni bor i lägenhet, kanske det finns gemensamma gräsplättar ni kan använda? Eller kanske ni har en kompis med hus och trädgård? Åk dit!

Ordna femkamp

En femkamp kan ju innehålla precis vad som helst, egentligen, det ni vill göra eller kan göra. Vad är din familj bra på? Välj ut några grenar och börja tävla! Det går ju göra hur mycket skojiga saker som helst tillsamman.

Ordna hemmabio

Det är inte ett måste att gå till en biograf. Hemma är det bara att poppa popcorn, släcka ner och sätta på en bra film.

Byt lägenhet eller hus med någon

Vill ni få miljöombyte utan att det kostar allt för mycket, så kanske ni kan byta boende med vänner eller en annan familj. På nätet kan ni hitta flera olika plattformar att använda för det.

Tälta

Tälta kan ni göra lite var ni vill. I er egen trädgård eller ute i naturen. Om ni inte äger ett tält, så kanske ni kan få låna ett av en ni känner. Ta med er korv och bröd så att ni kan grilla vid en härlig brasa.

Ordna en skattjakt

Här kan ni verkligen låta fantasin löpa fritt då det är upp till er hur ni vill göra. Måla upp skattkartor, gräv ner olika skatter och gör det hela till en riktigt ordentlig skattjakt. Kanske ni även kan klä ut er till pirater?

Fiska

Om ni har turen att bo nära en sjö eller vattendrag så kan det vara mysigt att ge er ut och fiska. Kolla bara upp så att det inte krävs fiskekort eller så där ni tänkt vara.

Umgås på ert eget sätt

Sätt er ner och planera tillsammans vad det är ni gillar att göra och se till sedan att göra en plan för sommaren. En del dagar kan ni låta vara fria, så att ni kan ta dagen som den kommer om ni vill. Eller låt alla skriva på lappar vad de vill göra, och dra en varje dag.

Behöver ni en extra slant ändå?

Även om det är så att ni gör många aktiviteter som är gratis eller billiga så kan det vara svårt att få pengarna att räcka hela vägen. Ni kanske i alla fall vill göra något som kostar pengar, som att åka på nöjesfält eller gå på djurpark. Då kan det vara värt att låna en liten slant till det, men räkna på er budget, så att ni kan betala tillbaka det inom överskådlig tid.