Jul och nyår med liten budget?

Nu när det snart är jul och även nytt år, så kanske du känner dig stressad och pressad, då det ofta innebär en hel del extra utgifter. Det går ju ofta en hel del pengar på julklappar, julmat och annat. Du måste ju inte ha extravaganta julfiranden eller nyårsfester, särskilt om du inte har ett ekonomiskt utrymme för det. Visst kan du om du vill låna en slant via CashBuddy eller Northmill, men det går även att dra ner på dina kostnader, men ändå ha en bra jul och nyår.

Minska ner på julklapparna

Du måste ju inte ta bort julklapparna helt, men är det verkligen nödvändigt att ge något till gammelfaster Britta? Det bästa är att lägga fokus på barnen, så att de kan få fina julklappar. Det behöver inte heller vara det alla dyraste, eller tjugo olika leksaker.

För övriga i släkten så kan ni satsa på att antingen ha ett julklappsspel, eller att ni alla köper EN klapp och så drar man vem som ska ge vem, så att alla får varsin.

Det går även att göra hemmagjorda julklappar, du kan baka, pyssla, eller ge presentkort med barnpassning, hundvakt och så vidare.

Du bör undvika att köpa julklappar på avbetalning. Om du inte har råd att köpa dem nu, så kommer du inte ha råd att betala av på dem heller.

Förbättra ekonomin i januari

Det kan vara smart att när väl julen och nyåret är över, att se till att du så att säga kickstartar din ekonomi. Januari är oftast den svåraste månaden ekonomiskt för många. Men januari månad kan även vara en bra månad för att ge din ekonomi en ny start. Du bör se över din budget samt kanske kolla om det finns möjlighet att samla dina lån. Det kan du göra via Lendo till exempel.

Om du inte har en budget, skapa en! Du kan göra det med papper och penna, eller i ett Excelblad. Du bör kolla upp vad du har för utgifter, vad du kan ändra och om du kan börja spara, så att du har det bättre tills nästa jul och nyår.

Skär ner på dina utgifter

Om du har det tomt på kontot i januari och du inte vill handla på kredit så gäller det att skära ner på dina utgifter och det rejält. Bland annat kan du se till att ha med matlådor till jobbet. Skapa nya rätter med resterna av julbordet! Nu är även en bra tid att rensa förråden och garderoberna. Sälj av allt du inte behöver längre. Det kan vara smart att sälja av barnens urvuxna sportsaker, skridskor och annat som det är säsong för.

Avsluta onödiga prenumerationer och abonnemang och börja samåka med andra för att minska bilkörningen, samt sluta med tobak om du nyttjar det.

Smarta nödlösningar

Du som känner att det ändå finns ett behov av extra pengar inför jul och nyår, eller i januari, du kan så klart ta ett mindre lån. Se då till att välja ett med låg ränta och där du vet med dig att du kan amortera av det snabbt.