Lyckas med ditt sparande under 2022

Nu är det inte så många veckor kvar av december månad. Kanske du har haft ett år där du inte alls kunnat unna dig det du vill? Varför inte se till att du från januari börjar spara pengar? Dels för att slippa ha en till jul och nyår på liten budget, dels för att kunna unna dig saker du längtat efter. Visst kan du ta ett lån hos Lumify för att köpa något. Men det blir ju alltid billigare för dig att använda dina egna pengar.

Innan du börjar lägga upp ditt sparande, se över vad det är för lån och krediter du har redan nu. Kanske det är läge att ta ett samlingslån? Du kan med fördel jämföra samlingslån på sajter så som Lendo, Advisa eller Sambla.

När du ska spara pengar, gör det gärna på olika sätt. Du kan spara i en buffert, i din egna bank där det finns insättningsgaranti. Vill du spara och få hög ränta, så finns det banker som erbjuder det med. Där kan det dock förekomma att dina pengar är låsta samt att de inte omfattas av denna garanti.

Tre smarta spartips

Här har du tre smarta tips kring sparande:

Månadsspara som Einstein

Forskning kring beteendevetenskap har visat att den bästa sparformen som finns är månadssparande. Spara lite varje månad, det spelar ingen roll hur stor eller liten summan är. Till och med Albert Einstein erkände att ränta-på-ränta-effekten är den starkaste kraften i Universum. Därmed är det oslagbart med ett månadssparande!

Autogiro är smart för dig som vill spara

Man har gjort en massa undersökningar kring olika sparmetoder. Man kom då fram till att de som väljer att ha autogiro på sparande, alltså att det automatiskt drar en summa till sparkontot, de lyckas bäst. Eller de lyckas i alla fall bättre än de som sätter av olika engångsbelopp manuellt. Att spara via autogiro, det ger många bra fördelar. Bland annat funkar det fint ihop med månadssparande och ränta-på-ränta-effekten. Sedan är det bra eftersom du aldrig ”märker av” dessa pengar. De dras så snart lönen kommer in och det gör ju att du inte kan använda dem till annat.

Spara eller investera?

Fundera på om du bara ska spara eller om du även vill investera. Det är rätt stor skillnad mellan dessa båda. Sparar du undan 500 kr i månaden i 40 år, så blir det runt 245 000 kr. Men om du investerar 500 kronor, så kan det ge dig 2 000 000. Räntor på vanligt sparande är inte så höga och det gör att om du sparar på ett sparkonto med en ränta på under 0,1% så ger det inte så mycket. Det blir dig 245 000 kronor, varav bara 5 000 kronor är ränta. Sätt av samma belopp på börsen som i snitt avkastat över 8 procent om året de sista 20 åren så får du efter 25 år i stället 2 miljoner på banken tack vare ränta-på-ränta-effekten.

Spara separat för pensionen

Vi vill även passa på att slå ett slag för att du sätter upp ett separat sparande för kommande pension. Pensionssystemet ändrades ju till det sämre för ett par år sedan. Det kan därför vara bra att spara undan extra pengar för den tiden!