Låna pengar till konsumtion

Idag så har ju lån olika namn och benämningar, fast att de i praktiken är samma slags lån. Ett begrepp som är ganska vanligt, det är konsumtionslån eller konsumtionskredit. Ibland även kallat för konsumentlån. Det är en form av ett blancolån, alltså ett lån utan säkerhet. Ett privatlån kan även det vara ett konsumtionslån. Lån hos till exempelvis CashBuddy eller Lumify är en form av konsumentlån. Anledningen till att det kallas konsumtionslån eller konsumentlån är för att man kan använda pengarna till konsumtion och att konsumenten, alltså låntagaren kan välja vad han eller hon vill konsumera för pengarna.

Att låna pengar till ren konsumtion, så som att köpa mat, köpa resa eller köpa en ny stereo är alltså något som är fullt möjligt. Men det är bra att tänka till före. Det du lånar pengar till kanske kostar en viss summa, men när du betalar tillbaka lånet, så kan prylen eller resan i sig kosta bra mycket mer för dig, än om du köpt det kontant.

Fördelen med denna typ av lån är dock att du kan använda det till exakt vad du vill. Du kan låna pengar till konsumtion på flera olika sätt. Det finns sådana här lån med eller utan UC. Du kan låna till konsumtion även med betalningsanmärkningar.

Det är dock viktigt att tänka på att du ska betala tillbaka det du lånar. Om du inte gör det så kan det på sikt leda till en betalningsanmärkning. Det finns idag en del lån som kallas högkostnadskrediter vilket innebär att man måste betala en väldigt hög ränta på lånet. En högkostnadskredit är ett lån där den effektiva räntan är minst 30 procentenheter högre än den så kallade referensräntan.

Betala ränta behöver man göra på alla lån, men de varierar beroende på vad det är för lån du tar.

Vad är ett konsumtionslån?

Ett konsumtionslån är ett lån där du inte behöver berätta vad du ska använda pengarna till. Detta lån har flera olika namn men innebär samma sak. De låneformer som finns inom detta är privatlån, mikrolån, minilån, snabblån eller smslån. De avser samma sak så att säga. Eller i alla fall till samma ändamål. Sms-lån och mikrolån är kända för att ha avgifter som är lite högre än vanligt, men snabbare utbetalningstider och kortare återbetalningstider.

Privatlån innebär oftast att du behöver ha en bättre kreditvärdighet, men ett sådant lån ger också bättre villkor och ett högre lånebelopp.

Att tänka på innan du tar ett konsumtionslån

  • Fråga dig själv om du måste ta ett lån – eller om du kan spara ihop till din konsumtion?
  • Kolla om du har möjlighet att låna på bostaden. Då blir räntan lägre.
  • Jämför olika aktörers räntor.
  • Titta alltid på den effektiva räntan.
  • Hos många aktörer behöver du göra en låneansökan för att få veta just din ränta. Det kan leda till att du får många kreditupplysningar.
  • Be om låneaktörerns “SEKKI”, det vill säga ett representativt exempel.
  • Undvik att ta sms-lån – där är räntorna skyhöga.

Om det är ren konsumtion du har tänkt använda pengarna till, se till att räkna på det. Ett lån kan göra att det du köper blir bra dyrare än du tänkt dig!