Minska julstressen

Även om det är cirka två månader kvar till jul, så kanske du redan nu känner dig stressad över att den är på väg? Jul är för många starkt förknippat med att använda mycket pengar. Det är julklappar som ska köpas, julmat som ska handlas och pynt som ska köpas nytt av. Många känner av en ekonomisk så väl som en känslomässig stress. Det är ju inte kul, julen ska ju vara en trevlig högtid. Det finns en del saker du kan göra, inför jul, som kan lägga lite på din stress och press. Om du har många lån och krediter, så kan det vara bra att ansöka om ett samlingslån, som till exempelvis hos Lendo. Det kan göra att du får mer pengar över.

Sätt en julbudget

Det är inte ett måste att använda varje krona du har på att fira jul. Det bästa du kan göra är att sätta upp en budget vad det faktiskt får kosta och det efter hur mycket pengar du har. Visst kan du ta ett litet lån, som hos Expresskredit, om du måste, men du kan börja med att utgå från din egen ekonomi för att se hur långt det räcker.

Sätt upp en summa du max får använda, sedan fördelar du dessa på olika utgiftsposter du har. Det kan bland annat vara dessa:

  • Mat och dryck
  • Julklappar
  • Nöjen (exempelvis bio för hela familjen)
  • Transporter till nära och kära
  • Juldekorationer

Minska all övrig stress

Det är även en hel del annan stress många känner av inför julen. Ofta handlar det om att ”hinna med”. Det ska hinnas med att handla julklappar och julmat. Sedan ska julmaten lagas och sen kanske det ska åkas till olika släktingar hit och dit. Ett sätt att minska stressen är att skippa att åka iväg, bara vara med närmaste familjen hemma. Släkten klarar sig själva! Sedan, när det gäller köpa julklappar, det kan du börja med redan nu! Nästa år kan du till och med sprida ut köpen över hela året!

Du kan sätta ett datum då du vill att allt ska vara klart. Du kan laga mat och frysa in, eller förbereda och ha i kylen. Låt dagarna före julafton vara fria från måsten.

Fler tips för en mer ekonomisk jul

Om du har barn, som gärna skriver upp en massa på önskelistan, så är det inte ett måste att köpa allt! Fråga dem vad det är de allra helst vill ha, och köp bara det. Du kan även satsa på begagnat heller, om det är saker som inte är ett måste att vara helt nya.

Ett sätt att begränsa antalet klappar är att spela julklappsspel. Förutom att det är väldigt roligt minskar det konsumtionshetsen, vilket i sin tur är bra för miljön.

Om ni ska vara många som ses på julafton, minska ner att köpa klappar. Det genom att göra ett julklappslotteri. Då är det smart att be en utomstående person, som inte ska vara med på julafton, att lotta. Alla får en person var att köpa till. Budget sätter ni gemensamt, utifrån vad ni känner att ni har råd med.