Samla lån för att betala av inkassokrav?

Om du har många olika skulder, avbetalningsköp och krediter så kan det vara värt att fundera på att ta ett samlingslån. Det kan vara värt att göra om det är så att du har många av dina lån som gått till inkasso. Det innan de hamnar hos Kronofogden. Ett inkassokrav är inte detsamma som betalningsanmärkning. Det är dock som så att inkasso kan leda till att du hamnar hos Kronofogden och därmed får en anmärkning.

Om du har fått ett inkassokrav i brevlådan så kanske du känner dig orolig och inte vet riktigt vad du ska göra? Det är oftast ingen fara och du behöver inte få panik. Det är bara att betala in den så är det löst. Är det så att summan är allt för hög för att du ska kunna betala hela, så kan du försöka be om att få det på avbetalning. De flesta inkassobolag är inte omöjliga att ha och göra med. Dock är det bra att vara medveten om att de har ingen skyldighet att ge dig en avbetalningsplan. Om de nekar dig, så kan den gå vidare till Kronofogden. Då kan det vara bra att försöka samla lån hos Sambla eller Klara Lån för att betala av kravet, samt även andra skulder du kanske har.

När du fått ett inkassokrav

Om du har fått hem ett inkassokrav så börja först med att kontrollera så att det är ett korrekt krav. Om du anser att det är ett felaktigt krav så måste du bestrida det på något sätt. Det inom en viss tid, som ska stå med i kravbrevet du får hem. Du bestrider kravet genom att vända dig till avsändaren av inkassokravet och specificera varför du anser att kravet inte är korrekt.

Se till så att du sparar en kopia på de invändningar du skickar. Om kravet är korrekt så bör du se till att betala in skulden. Det inom den tid som anges i kravbrevet. Om du inte kan betala i tid, så är det bra om du hör av dig till inkassobolaget via telefon. Meddela när du kan betala. Annars kan det tillkomma fler avgifter så väl som det kan gå vidare till Kronofogden.

Vad gör du om du inte kan betala dina skulder?

Om du vet med dig att du har svårt att betala en skuld eller räkning så är det bra att höra av dig till företaget eller kreditgivaren i första hand. Det för att komma överens om en eventuell avbetalningsplan. Har det redan gått vidare till inkasso, så är det till inkassobolaget du ska vända dig för att eventuellt få en amorteringsplan eller förslag på avbetalning.

Det är oftast en stor kostnad för inkassoföretag att låta Kronofogden driva in skulden. Det gör att de i de flesta fall beviljar dig en avbetalningsplan. Dock har de inga som helst skyldigheter att erbjuda dig det.

Här är de vanligaste inkassobolagen och deras mailadresser: