Låna pengar till renovering?

Är det kanske så att du går i renoveringstankar? Kanske det är ett eller flera rum där hemma som du vill renovera? Att renovera, det kostar ju ofta en hel del pengar, så det måste ju finansieras på något sätt. Det om du inte sparat undan en buffert för just det. Att låna pengar för att göra en renovering kan vara en ganska god idé och ses som en bra investering. Ditt hus får ju då ett högre värde.

Idag går det att låna pengar till renovering på lite olika sätt. Ett vanligt sätt att låna för renovering är att gå till sin bank där man har bolån. Ett annat sätt är att ta ett privatlån, alltså ett vanligt blancolån.

Fundera på om du har råd med att ta ett lån. Du kan göra en kostnadskalkyl på din renovering. Det så att du har koll på vad det faktiskt kommer att kosta dig att renovera ett visst rum. Räkna även på vad lånet för renovering kommer att kosta dig.

Utöka ditt bolån

För dig som redan har ett bostadslån så kan det vara smart att kolla om du har möjlighet att utöka detta. Du lånar då upp bostaden igen. Det är ett ganska smart lån att välja eftersom det är låga räntor och avgifter på detta lån. Men det fungerar bara om du har utrymme för det. För att kunna öka upp bolånet, så måste det finnas ett så kallat övervärde. Du som har ett bolån, du får ha en belåning på 85%. Så för att utöka lånet så ska lånet du har nu, vara på mindre än detta. Så att du kan låna upp till 85% igen.

Det är inte alltid det enklaste att utöka sitt bolån, men det finns som tur är andra alternativ att låna pengar till renovering.

Renoveringslån

Det finns ibland ett lån som kallas för renoveringslån. Dock är det samma sak som ett blancolån, privatlån eller ett lån utan säkerhet. Ett sådant lån kan tas via valfri bank, eller så satsar du på att ansöka via Lendo eller via Sambla. Ett sådant här lån kan du ta och sedan använda till vad du vill. Så det är inte bara för att renovera som du kan låna pengar.

Fördelen med ett blancolån är ju att det inte är bundet till att använda för något specifikt samt att du kan lösa lånet i förtid om du vill och kan.

Hur mycket pengar du kan låna till renovering, det beror helt och hållet på din kreditvärdighet. Det är även vad som avgör vad du får i ränta och andra avgifter på lånet. Ju bättre kreditvärdighet du har, desto högre summa och bättre villkor får du.

Dock är det oftast en högre ränta på denna typ av lån. Det eftersom du lånar utan säkerhet.  Oftast så är räntan knuten till marknadsräntan, men detta kan ändras snabbt. Så när du gör en kostnadskalkyl, räkna alltid på en högre ränta än vad du har just nu. Det är bra att ha lite marginaler så att säga.

Så ska du renovera och behöver ett bra lån, så kan detta vara ett smart alternativ.