Låna pengar till semester?

Nu är det inte långt borta tills de allra flesta av oss har semester. En del funderar kanske på att åka utomlands, medan andra föredrar att stanna hemma. Funderar du kanske på att låna pengar till semester, eller pengar till resa? Blancolån är ju ett lån du kan ta, för att använda på vad du vill. Så det går ju att låna pengar för en sådan sak.  En undersökning som gjordes under 2018 visar att var åttonde svensk har tagit ett lån för att köpa sig en semesterresa. Det innebär cirka 13% av den svenska befolkningen.

En sak som är bra att veta dock, är att om du lånar pengar för att betala en resa för, så kommer resan i sig bli mycket dyrare än vad den kostar att köpa.

Viktigt att tänka på om du lånar pengar till din semester

Om du vill låna pengar till en resa på din semester så är det bra att du är medveten om att du kommer att betala mer för denna resa än vad du hade gjort om du sparat pengar samt att du även då får en skuld att betala på ett tag framöver. Du bör därför se över vad den faktiska extra kostnaden som blir.

Låt oss säga att du lånar 45 000 kronor till en resa. Har då lånet en ränta på 5,95% och en återbetalningstid på 3 år, så kommer den totala kostnaden för semestern bli 50 723 kronor. Alltså cirka 6000 kronor mer än vad den faktiska resan kostar.

Alternativ för att få råd med resa

Om du har en resa du vill åka på så har du olika alternativ att finansiera det med. Ett bra sätt är att spara pengar till denna resa. Det allra billigaste alternativet för din del är ju att spara för semestern. Det tar förvisso en del tid och det krävs ju även att du har disciplin. Om du vill åka på semester utomlands så kostar det ju en hel del pengar. Särskilt om ni är en hel familj som ska åka. Så ska du spara så kräver det framförhållning samt att du sparar under en ganska lång tid.

Om du tillsammans med din partner och två barn ska resa och resan kostar er 45 000 kronor totalt, så krävs det att du lägger undan 3750 kronor per månad i ett år, eller 1875 per månad i två år.

Tänk även på att räkna med pengar att leva på under semestern när du räknar ut kostnaden för just er resa, inte bara flyg och boende.

Fundera över hur du vill göra

Du bör alltid fundera på en del saker innan du lånar pengar, oavsett vad det är du ska låna till. Är det en resa du vill köpa, så tänk över om det är värt den extra kostnaden. Se över din ekonomi och hur det även ser ut framöver. Om du lånar, så måste du veta att du klarar av att betala tillbaka. Om du har ett fast jobb, en stabil ekonomi och låga utgifter för övrigt så kan det vara helt ok att låna pengar för en semesterresa. Men är det så att du varje månad redan kämpar med ekonomin och har det svårt att gå ihop, då är det kanske bra att låta bli.