Vad är ett mikrolån?

När du ska låna pengar, så kan det vara svårt att veta vad det är för lån som passar dig. Det finns ju idag en hel del olika sorters lån, samt att det även finns olika sorters beteckningar för lånen i sig. Bland annat så är det så att blancolån, som är lån utan säkerhet, det har många olika namn och de kan se olika ut. Bland blancolån finns bland annat privatlån, sms lån, snabb lån och så mikrolån. Även samlingslån är en form av blancolån.

När man talar om mikrolån, så indikerar dess namn att lånet i sig är inte så stort. Det är helt enkelt ett mindre lån, som påminner om sms lån och snabblån. Det är ett lån på en mindre summa och med en ganska kort löptid. Summan som erbjuds ligger oftast på 500 kr upp till 10 000 kr. Löptiden, alltså tiden du har på dig att betala tillbaka, den brukar ligga på 1-3 månader. Sedan finns det ett par långivare som kan erbjuda mikrolån med lite högre summa och en löptid på 12 månader.

När är det bra att ansöka om ett mikrolån?

Ett mikrolån kan passa att ansöka om då du har behov av en summa pengar ganska snabbt och du vet med dig att du kan betala tillbaka det månaden efter eller inom 3 månader. Om du fått en oväntad utgift en viss månad, så kan det hjälpa att ta ett mindre lån. Särskilt om du vet med dig att du får in extra pengar månaden efter. Det du ska akta dig för, det är att ta många mikrolån. Det eftersom att de alla har ganska hög ränta. Om du redan har en massa mikrolån, så kan det vara läge att samla lånen med hjälp av till exempelvis Lendo.

Vad för krav finns det att ta ett mikrolån?

Oavsett vad för lån man väljer att ta, så har de alltid ett visst antal krav. Mikrolån hör till de lånen med minst krav, men de finns. Bland annat krävs det att du är över 18 år, ibland 20. Du ska ha en god återbetalningsförmåga, klara av en kreditupplysning och sakna skuldsaldo hos Kronofogden. Det finns de långivare som kan acceptera ett visst antal äldre betalningsanmärkningar.

Mikrolån med betalningsanmärkning?

Att ha en eller flera betalningsanmärkningar, det kan ställa till det ibland om du vill låna pengar. Dock finns det de långivare som accepterar att du har några av dem, om de är äldre. Men det gäller då att du för övrigt har en bra ekonomi samt en bra kreditvärdighet. Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden, så går det inte att låna, inte ens om det är ett mikrolån.

Det sker en enskild bedömning om du kan få mikrolån med betalningsanmärkningar. Det som bedöms är hur gamla de är, vilka belopp de uppgår till och hur stort antal anmärkningar du som låntagare har.

Mikrolån utan UC?

Oavsett lån du väljer, så sker det alltid en kreditupplysning på dig. Det är ju lag på att en kreditkoll görs före långivare lånar ut pengar. Sedan vill de även kunna se hur din ekonomi samt din återbetalningsförmåga ser ut. UC, det är en kreditupplysning via Upplysningscentralen och den påverkar din kreditvärdighet. Du som vill ha ett mikrolån utan UC, du ska välja att ansöka hos långivare som använder sig av Bisnode eller Creditsafe.

Att ansöka om mikrolån

Det är inte svårt att ansöka om ett mikrolån utan det kan du oftast göra på bara ett par minuter. Det är bara att välja den långivare du anser passa dig bäst och sedan göra en ansökan via deras hemsida. Oftast får du fylla i uppgifter så som summa att låna, önskad löptid, personnummer, namn, adress och telefonnummer. Sedan verifiera dig via BankID. Ibland kan långivare använda sig av Instantor eller Tink för att kolla din ekonomi med.

För det mesta får du antingen ett preliminärt besked eller svar direkt på skärmen.

Ansöka om flera mikrolån?

Oftast kan du bara ha ett enda mikrolån hos en kreditgivare och du måste då betala tillbaka det, före du kan låna igen. Dock går det ju att söka hos flera olika långivare och ha flera lån samtidigt. Men som vi tidigare påpekade, så bör du vara aktsam, för alla lån ska ju betalas tillbaka.

Mikrolån bör inte vara en regelbunden lösning på en ostabil ekonomi utan endast på akuta problem.

Utbetalning av mikrolån

Du som får ditt mikrolån beviljat brukar även få pengarna snabbt in på kontot. Oftast sker utbetalning samma dag som du ansöker om du gör det innan ett visst klockslag. En del har direktutbetalning, så att pengarna sitter på ditt bankkonto 15 minuter efter att du fått beviljat det. En del har även helgutbetalningar och kvällsutbetalningar.

Återbetalning av mikrolån

Alla lån ska ju betalas tillbaka och så även ett mikrolån. Detta lån har ofta en kort löptid så totalkostnaden i sig är ju billigare. Men de har ju även ofta en hög ränta. En del har så att du kan betala av det månaden efter, andra låter dig betala av det på 3 eller 5 månader.

Du bör ha en tillräckligt god ekonomi för att följa den korta och intensiva återbetalningsplanen som oftast är förknippad med mikrolån.

Om du inte kan följa återbetalningsplanen som finns och betala fakturorna i tid så får du ganska snabbt en betalningspåminnelse som kommer med en hög kostnad. Efter det så skickas ärendet iväg till inkasso, med mer kostnader som tillkommer. Betalar du inte då, så kommer det gå vidare igen och då till Kronofogden där du riskerar att få en betalningsanmärkning eller ännu värre, ett skuldsaldo.

Ränta och löptid för mikrolån

Ett mikrolån har som sagt en rätt kort löptid. Du lånar pengar som ska betalas tillbaka snabbt och löptiden för ett mikrolån brukar ligga på 30, 60 eller 90 dagar. Ränta i sig är även den ganska hög och oftast tillhör mikrolånen de så kallade högkostnadskrediterna. Du kan alltid se ränta och löptid på långivarens hemsida.