Skuldsanering och lån?

Om det är så att du har hamnat hos Kronofogden på grund av obetalda lån eller andra skulder, så finns det möjlighet att ansöka om det som kallas för skuldsanering. Kanske du redan har en aktiv skuldsanering och funderar på om det är möjligt att ändå ta ett lån. Dock kan det vara bra att låta bli att dra på dig nya skulder under tiden som du har skuldsanering.

Skuldsanering innebär att du får en plan för hur dina räkningar ska betalas och att du lever på existensminimum tills skulden är betald. Efter fem år är du skuldfri. Du ansöker på egen hand, via en blankett till Kronofogden att du önskar få en skuldsanering

Låna pengar trots skuld hos Kronofogden?

Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden eller en pågående skuldsanering, så är det ganska svårt att få lån. De flesta aktörer drar åt dig öronen om du redan är skyldig en massa pengar. Dock kan det vara möjligt att få lån trots betalningsanmärkning, om du betalat din aktiva skuld. Det finns några långivare som kan erbjuda lån även om du har skuld till Kronofogden men det är med vissa förbehåll.

Om du har skuldkonto och/eller anmärkningar finns det framför allt två låneformer som kan vara aktuella. Det är ett privatlån eller ett omstartslån. Det senare alternativet är om du har en bostad att lämna som säkerhet för lånet.

Dessa typer av lån kräver dock att du har en stadig ekonomi för att du ska få det godkänt samt att du är minst 18 år gammal. Det görs alltid en individuell, noggrann bedömning och kreditgivningen ska alltid ske enligt konsumentkreditlagen.

Det är svårare att få en låneansökan godkänd om du har aktiva skulder hos Kronofogden. Sedan är det som sagt kanske dumt att dra på dig fler skulder, om du redan har svårt att betala. Har du dessutom en skuldsanering, så lever du på existensminimum, vilket gör det svårt att kunna betala av på ett nytt lån.

Omstartslån för att bli av med dina skulder

Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden och vill låna pengar för att bli av med dessa, så kan det finnas möjligheter ändå. Det är då att satsa på det som kallas för omstartslån eller skuldsaneringslån. Detta lån är för dig som har svårt att få ett vanligt lån. Dock kräver det oftast att du har en bostad som du kan använda som säkerhet. Lånet kan tas i samband med att du köper en bostad med, men, du måste lösa inkasso- eller Kronofogdeskulder innan du investerar i något annat. Idag finns det ett par aktörer på marknaden som erbjuder omstartslån. Du får oftast en personlig handläggare som kan hjälpa dig med hela processen. Ett sådant här lån är ett bra alternativ till en skuldsanering.

Dock finns det någon enstaka aktör som beviljar omstartslån, utan att du har en säkerhet, men ofta är det andra höga krav du måste uppfylla.

Samlingslån med aktiv skuld?

Ett samlingslån är svårt att få om du har en aktiv skuld hos Kronofogden. Men är det så att du har betalat av din skuld och ”bara” har betalningsanmärkningar kvar, så finns det chans att få samlingslån. Det är då bra att ansöka via en låneförmedlare som till exempel Lendo.