Smarta tips inför Black Friday 2021

Black Friday är en återkommande dag, varje år och alltid i november. Årets Black Friday är den 26 november. Det innebär att denna stora rea-dag inte är långt borta! Under denna rea är det ofta lätt att kunna fynda, om du gör det på rätt sätt. Om du vill ha lite extra pengar att spendera denna dag, så kan du ju ta ett litet lån via Frogtail eller Viaconto. Dock är det bra att veta hur du ska handla, så att du inte onödigt dyra köp eller får en onödigt tom plånbok.

Det första du bör göra, det är att bestämma en budget, med hur mycket pengar du får spendera. Se till att du inte stirrar dig blind på låga priser, så att du lockas till att köpa mer än vad du faktiskt behöver, eller har råd med.

Vad är Black Friday?

Black Friday är en form av rea-dag. Den kom till i USA, så klart, som så mycket annat. Själva namnet Black Friday uppkom någon gång före 1961 i Philadelphia. Då var namnet för att beskriva den stora trafik- och fotgängarökningen som alltid blev dagen efter Thanksgiving. Runt 1975 kom detta uttryck att spridas utanför Philadelphia och är idag det namn man har på denna dag, som alltid är dagen efter Thanksgiving. Thanksgiving i sig är alltid fjärde torsdagen i november.

Under senare år så har Black Friday fått sällskap av den så kallade Cyber Monday. Hela helgen kallas även för Black Weekend och det är ofta rea hela helgen. I USA är just Cyber Monday den stora shoppingdagen, men det börjar den även bli här i Sverige.

Shoppa på rätt sätt

Även om du under Black Friday kan göra bra fynd, så gäller det att du tänker till. Handla inte för handlandet skull, utan köp bara sådant du har behov av. Bestäm gärna redan nu, ett tag före rean vad det är du vill köpa. Kolla upp vad det kostar nu och jämför det sedan med rea-priset! Det så att du faktiskt gör ett fynd! Du kan med fördel kolla upp dina vanliga favoritbutiker. Dels nu, dels under Black Friday. Men jämför även mot andra butiker, som under denna dag kan ha bättre deals och erbjudanden.

Du bör även se till att kolla upp hur det ligger till med öppet köp och bytesrätt på det du handlar under denna dag. Så länge de har det, så kan du spontanshoppa en del. Men det bästa är som sagt att satsa på prylar du ändå har tänkt köpa. Det är även smart att passa på att handla julklappar nu, under denna rea-dag.

Var försiktig med att handla i butiker från andra länder. Det kan bli dyrare i slutändan. Du bör kolla upp om det är tull, momsavgifter eller dyra fraktavgifter innan du köper från andra länder.

Försök även att undvika stressande erbjudanden, som gör att du klickar på köp, fast du inte vill. En del butiker kör lite fula knep som att en viss pryl kostar mycket mindre, men bara om du köper det inom 5 minuter. Det kan göra att du handlar fast du inte tänkt göra det.