FI och Konsumentverket vill utreda skuldregister – ser oroande utveckling på lånemarknaden

I oktober 2021 kom ett pressmeddelande som talade om att Finansinspektionen och Konsumentverket vill utreda förutsättningarna för ett nationellt skuldregister. De anser att det behövs som ett bra verktyg för att motverka att konsumenter får betalningsproblem på grund av konsumtionslån.

Dessa båda myndigheter säger att det är en oroande utveckling på lånemarknaden. De anser att regeringen snabbt ska få en utredning på plats.

FI:s biträdande generaldirektör Susanna Grufman sa;

”Ett nationellt skuldregister skulle leda till bättre kreditprövningar, många konsumenter får lån trots att de med kostnaden för lånet inte har tillräckligt mycket pengar kvar för att betala boende och levnadsomkostnader”.

Man framhåller särskilt det att ökad e-handel med möjlighet att enkelt skjuta på betalningar är ett stort problem som man tror kommer att drabba unga och personer med låg inkomst.

Hur undviker du att hamna i en skuldfälla?

Som det ser ut nu och har gjort ett tag, så belånar sig svensken allt mer. Utöver de stora bolånen, så ökar de små konsumtionslånen allt mer. Enligt en rapport från Finansinspektionen ökade de små konto- och kortkrediterna och fakturaköpen från fyra miljarder kronor till 50 miljarder kronor mellan 2008 och 2019.

Tyvärr är det många av dem som tar dessa typer av lån, som får problem att betala tillbaka. Denna rapport visar att det är en femtedel av de som lånat som får betalningspåminnelser och 4,5 procent får inkassokrav. Bland personer under 25 år får hela åtta procent inkassokrav.

För att inte hamna i en skuldfälla med svårt att betala tillbaka, så finns det en del saker du kan tänka på.

Tips för att slippa ekonomiskt trubbel

Ett tips är att undvika krediter helt och bara handla för dina egna pengar. En hel del företag erbjuder idag att du inte behöver betala förrän du fått varan. Sedan även att du kan dela upp betalningen. Men delar du upp det, så tillkommer ränta samt andra avgifter. Att handla på kredit, hela tiden, kan även göra att du tappar kontrollen över dina utgifter.

Det kan vara bra att undvika snabblån, där det är skyhöga räntor och snabb återbetalningstid. Måste du låna kan det vara att föredra ett privatlån via till exempelvis Sambla.

Ett annat sätt att slippa hamna i en ekonomisk fälla, det är att du alltid ser till att betala dina fakturor och räkningar i tid. Missar du en räkning så tillkommer det ofta dyra avgifter. Det i form av betalningspåminnelser med mera.

För att ha bra koll på ekonomin och inte hamna i en skuldfälla, så kan det vara bra att göra en budget. Det så att du vet vad du har för inkomster och utgifter. Om din budget inte går ihop, så kan det vara bra att se över vad du kan göra för att spara in på utgifter. Det kan vara att säga upp abonnemang, ta med matlåda till jobbet istället för att äta ute och så vidare.

Du som redan har en massa små lån och krediter, du kan ta ett samlingslån, som hos Advisa. Det för att betala av dem alla. Ett samlingslån gör att du får mindre att betala varje månad, lägre ränta, samt endast en faktura att hålla koll på.