Snart dags att deklarera 2022

Du som har privatlån, kontokredit eller andra lån, du har säkert märkt att det börjat dimpa in kontrolluppgifter på räntor och annat du betalat under förra året. Det är rätt skönt att detta även rapporteras in direkt till Skatteverket, så du slipper fylla i dessa själv. Men se till att noga kontrollera så att alla dina lån finns med på din förtryckta deklaration!

När kan jag börja deklarera?

Skatteverket öppnar deklarationen den 15 mars så har du e-legitimation kan du logga in och se den via deras sida eller deras app. Om du inte har en e-legitimation får du en pappersblankett hemskickad mellan den 15 mars och 15 april.

Dock kommer det redan nu mellan 2–7 mars ut i Kivra, eller annan digital brevlåda. Så har du en sådan så kan du redan snart se om du ska få återbetalning eller om det blir kvarskatt.

Är det så att du inte har något du vill ändra eller lägga till och vill få ut eventuell återbäring innan påsk, så ska du godkänna din deklaration senast den 30 mars. Om du då har rätt till skatteåterbäring så kommer de betalas ut mellan 5–8 april.

Sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration för inkomståret 2021 är den 2 maj. Om det är så att du är företagare eller om det är så att du har sålt din bostad ska du lämna in en bilaga, tillsammans med deklarationen.

Vad gör jag om jag riskerar kvarskatt?

Det brukar vara som så att de privatpersoner och företagare som får slutbesked om kvarskatt mellan den 9–12 augusti de ska betala den senast den 14 november 2022.

Datum att hålla koll på

Det finns en del datum det kan vara bra att ha koll på inför din deklaration. Här har du dessa:

7 mars. Sista dagen att lämna in fastighetsdeklaration för 2022 års särskilda fastighetstaxering.

4 april. Skatteverket skickat ut besked om beslutade skatteuppgifter (slutskattebesked).

2 maj. Sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration för inkomståret 2021.

3 maj. Om du riskerar kvarskatt under 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta ska du ha gjort en eventuell extra skatteinbetalning senast 3 maj. Detta gäller både dig som deklarerar digitalt och dig som deklarerar på papper.

15 juni. De första besluten om fastighetstaxering skickas ut som är fastighetsägare och har digital brevlåda runt den 15 juni. Du som inte är ansluten till en digital brevlåda får i stället sitt beslut med posten omkring den 30 juni.

9–12 augusti. Besked om beslutade skatteuppgifter (slutskattebesked) till de fastighetsägare som inte har digital brevlåda skickas ut. De privatpersoner och företagare som har kvarskatt att betala får även sitt slutskattebesked vid denna tidpunkt.

12 september. Skatteverkets e-tjänst ”Fastighetsdeklaration, lantbruk” öppnar.

1 november. Fastighetsdeklarationen till 2023 års fastighetstaxering av alla lantbruk ska vid detta datum lämnas in.

14 november. De privatpersoner och företagare som fått besked om kvarskatt ska betala in beloppet senast detta datum.

5 december. Skatteverket skickar vid detta datum ut besked om beslutade skatteuppgifter (slutskattebesked) och betalar ut skatteåterbäring mellan den 6–9 december till dig som inte fått besked om slutlig skatt tidigare eller som saknar skatteregistrering i Sverige.

Gör något bra med din skatteåterbäring

Om du får tillbaka på skatten, var smart och använd den till att amortera med, eller att lägga in den i ett bra sparande!