Hur mycket får jag låna?

Du kanske funderar på hur mycket pengar du får låna? Det hela baseras på vad det är för lån du söker samt att det även baseras på vad du har för inkomster och utgifter. De tre vanligaste låneformerna är bolån, privatlån och snabblån.

Generellt kan du få låna:

  • Bolån: 75% av bostadens värde i bottenlån och ytterligare 10% i blancolån
  • Privatlån: 600 000 kr
  • Snabblån: 25 000 kr

Så mycket kan du låna

Du som ska ta ett så kallat privatlån, hos till exempel Marginalen Bank eller Avida Finance, behöver inte tänka på att ha en säkerhet som styr hur mycket du kan få låna. Idag är det ofta så att det går att ansöka om upp till 600 000 kr då det gäller privatlån. Dock kan vissa högst erbjuda 350 000 kr eller 500 000 kr, som är fallet med de två exempel ovan.

Bolån

Svenska banker har både skärpt amorteringskraven och maxbeloppet för hur mycket pengar du får låna baserat på din inkomst. Oftast kan du räkna med att du får låna högst 6 gånger din årsinkomst, förutsatt att den räcker för att alls få ta ett lån. De flesta banker har egna bolånekalkyler eller lånekalkyler du kan testa att använda dig av.

Snabblån

Ett snabblån, det kan vara på allt från 1000 kronor upp till 25 000 kronor, ibland mer. Bland de som erbjuder snabblån har du till exempel CashBuddy och Loanstep. Snabblån har ofta låga krav för att få låna, men det görs alltid en kreditupplysning.

Vad avgör hur mycket jag får låna?

Så snart du gör en ansökan om ett lån, så kommer banken att göra en individuell bedömning av din ekonomiska och sociala situation. Den samlade bild de får av detta, det avgör summan du kan få låna. Dock förutsätter det att du uppfyller kriterierna för att över huvud taget få ta ett lån. Ofta spelar kreditvärdigheten in en hel del, särskilt om du väljer att ansöka om ett lån som tar UC. En annan sak som spelar roll, det är din betalningsförmåga. Banken bedömer helt enkelt om du kan betala tillbaka lånet, eller inte.

Kombinationen av kreditvärdighet och betalningsförmåga avgör om du får låna pengar, samt hur mycket.

Så ökar du dina chanser att få låna pengar

Ibland kan det vara så att du på egen hand inte får låna, men att du kan göra det om du har en medlåntagare. Det eftersom ni då är två personer som delar på låneansvaret. Det gör att risken för banken minskar.

En annat sätt att öka dina chanser att få låna, det är att säga upp dina oanvända krediter, så att de försvinner från din UC.

Ett riktigt bra alternativ annars för att öka dina chanser det är att söka ett samlingslån, som hos Advisa till exempel. Det om du har lån och krediter sedan tidigare. Det kan vara lättare att få ett samlingslån nämligen en ett privatlån. Fördelen att ansöka via en låneförmedlare är att du då kan få förslag från flera olika banker. Det eftersom att låneförmedlare alltid samarbetar med många olika banker och långivare.


Ansök hos
Advisa

Betyg: 7.67/10
Minsta lånebelopp: 5000 SEK
Max lånebelopp: 600000 SEK
Ränta: 2.95% – 26.05%

Beskrivning: Låneförmedlare som samarbetar med 36 långivare