Samla lån för inkassoskulder

När du har skulder hos inkasso, går det då att ta ett samlingslån? För det mesta är svaret på den frågan ja. Men det beror så klart även på din kreditvärdighet. Viktigt att veta är att ett inkassokrav, det är inte det samma som en betalningsanmärkning. Men betalar du inte din skuld till inkasso, så kan de välja att skicka den vidare till Kronofogden. Det är när skulden hamnar där som det kan komma att bli en betalningsanmärkning. Dock är det inte Kronofogden som sätter dem, utan det är kreditupplysningsföretagen som gör det.

Om det är så att du har fått ett inkassokrav i brevlådan, få inte panik! Visst kan det kännas obekvämt samt att du kanske inte vet vad du ska göra. Men börja med att se vem det är som skickat vilken skuld till inkassobolaget. Sedan se om du har pengar att betala just det kravet. Om så är fallet, så är det bara att betala in den summa det står. Om summan är väldigt hög, så kontakta inkassobolaget för att höra om det är möjligt att få göra upp en avbetalningsplan.

Vad är skillnaden på en betalningspåminnelse och ett inkassokrav?

Är det så att du har en faktura, vars betaldatum har passerat utan att du betalat. Då kan du få det som kallas för betalningspåminnelse. Oftast tillkommer då även en påminnelseavgift samt ett nytt datum att betala. I denna påminnelse kan det även stå att skulden kan komma att gå vidare till inkasso om du inte betalar. Om du låter bli att betala igen och de skickar vidare det, så kommer ett inkassobolag att skicka ut ett inkassokrav.

När du fått ett inkassokrav

Om då får ett inkassokrav börja då med att kontrollera så att det är ett korrekt krav. Om du anser att det är ett felaktigt krav så måste du bestrida det på något sätt och det inom en viss tid. Det ska stå i brevet hur du gör det. Spara en kopia på de invändningar du skickar. Om det är så att kravet är korrekt så bör du se till att betala in skulden. Om du inte kan göra det i tid, så se till att kontakta inkassobolaget. Det för att höra om du kan få anstånd med tid, eller få en avbetalningsplan.

Vad händer om du inte betalar ett inkassokrav?

Om du helt låter bli att betala det krav du fått samt inte heller bestrider det, då kommer inkassobolaget att skicka det vidare till Kronofogden. Inkassobolaget ansöker om ett betalningsföreläggande som det heter. Kronofogden kommer då att skicka ut ett krav till dig, eller anmaning att betala. Om du inte bestrider kravet eller låter bli att betala, då kommer Kronofogden att bekräfta skulden med ett så kallat utslag. Då är det Kronofogden som driver in skulden åt inkassoföretaget.

Kronofogden kommer att göra en utredning av dina tillgångar för att se på vilket sätt de kan driva in skulden. Det kan ske genom till exempelvis löneutmätning. Ett utslag hos Kronofogden innebär även en betalningsanmärkning. Denna anmärkning kommer att göra det svårare för dig att få låna pengar, få abonnemang, hyra lägenhet, köpa på avbetalning med mera.


Ansök hos
Avida Finans

Betyg: 9/10
Minsta lånebelopp: 10000 SEK
Max lånebelopp: 500000 SEK
Ränta: 5.95% – 21.95%

Beskrivning: Samla dina lån hos Avida Finans