Olika typer av lån – En guide

Idag finns det många typer av lån som alla heter olika. Men i grund och botten finns det egentligen bara två låneformer:

  • Lån utan säkerhet
  • Lån med säkerhet

Man kan se på namnet på dessa låneformer vad det hela handlar om. Ett lån utan säkerhet, det innebär helt enkelt att banken inte kräver någon pant eller garanti för att en person ska få låna av dem. Ett lån med säkerhet, där är det däremot så att det krävs någon form av pant till banken. Detta är främst bolån, samt att det även kan gälla billån och båtlån.

Det går även attt dela upp dessa två typer av lån i flera slags lån inom varje kategori.

‍Lån utan säkerhet

Många av de lån som beviljas är det som kallas för lån utan säkerhet. Det är då oftast små lånebelopp. Inom denna kategori finns det dock en hel del olika varianter. Vi går igenom några av dem nedan.

‍Privatlån

Privatlån är den vanligaste typen av lån som finns idag. Det är ett slags lån utan säkerhet. Oftast kan man låna från 10 000 kronor upp till 600 000 kronor. Räntan brukar vara ligga på 3 och 25 procent. En långivare som har detta typ av lån är Marginalen Bank.

Privatlån är också samlingsnamnet för många andra låneformer. Exempelvis är de flesta billån och båtlån i själva verket ett privatlån.

Blancolån

Blancolån är egentligen samma sak som privatlån, alltså ett lån utan säkerhet. Ordet ”blanco” syftar till att något är borttaget, i det här fallet säkerheten för lånet.

Medlemslån

Vissa fackförbund erbjuder sina medlemmar det som kallas för medlemslån. Det är ett slags privatlån det med, som fackförbundet förhandlat fram villkoren för. Det så att alla medlemmar får samma ränta.

Peer-to-peer-lån (P2P)

Peer-to-peer-lån är när du lånar pengar av andra privatpersoner. Det sker då via en särskild plattform som har hand om ansökan, kreditupplysning och amorteringar.

Lån utan UC

Lån utan UC är helt enkelt de lån som använder sig av andra kreditupplysningsföretag än UC. De använder då sig främst av Creditsafe samt Bisnode.

SMS-lån och snabblån

SMS-lån eller snabblån är helt enkelt små lån, ofta förknippade med en mycket hög ränta men med en snabb utbetalning, även kvällar och helger.

Mikrolån

Mikrolån är ett slags lån utan säkerhet som egentligen så att säga syftar till att stimulera entreprenörskap i tredje världen. I Sverige används ordet dock ibland synonymt med snabblån.

‍Företagslån

Många företagslån är utan säkerhet och de gör att företag snabbt kan extra likviditet eller låna pengar till en investering.

‍Lån med säkerhet

Lån med säkerhet har alltid någon form av pant. Denna typ av lån har fördelen att räntan blir mycket lägre än vad den blir om det är ett blancolån.

Bolån

Bolån är den vanligaste typen när man talar om lån med säkerhet. Banken tar då ditt hus, eller din lägenhet som säkerhet så att du kan låna. Dock kan du bara låna 85 procent av bostadens värde. Kontantinsatsen ska finansieras på annat sätt.

Seniorlån

Äldre personer kan ibland ha det svårt att få ta ett lån, men det finns särskilda seniorlån som är ett slags lån där lägenheten eller villan pantsätts.

Andra typer av lån

‍Det finns vissa låneformer som antingen kan vara med eller utan säkerhet. Här är de vanligaste:

  • ‍Billån
  • Båtlån
  • ‍MC-lån
  • ‍Renoveringslån
  • Byggnadslån

Ett annat lån, som för det mesta är utan säkerhet, det är ett så kallat samlingslån. Det enklaste är att gå via en låneförmedlare som till exempelvis Advisa.


Ansök hos
Advisa

Betyg: 7.67/10
Minsta lånebelopp: 5000 SEK
Max lånebelopp: 600000 SEK
Ränta: 2.95% – 26.05%

Beskrivning: Låneförmedlare som samarbetar med 36 långivare