Tre sätt ett privatlån kan hjälpa dig att spara pengar

Privatlån kan användas för att täcka en mängd olika livsutgifter och eftersom de vanligtvis har mer konkurrenskraftiga räntor än andra former av lån sparar du pengar på denna typ av lån.

Några av sätten att använda detta lån inkluderar konsolidering av kreditkortsskulder med hög ränta, finansiering av en stor kostnad och till och med som ett verktyg för att öka din kreditvärdighet så att du kan få mer konkurrenskraftiga räntor på framtida lån.

Konsolidera kreditkortsskulder

Ordet konsolidera kommer från det latinska ordet consolidare och betyder att förbättra eller förstärka strukturen hos något. Så när man talar om att konsolidera dina kreditkortsskulder, så handlar det om att betala av dem. Det med hjälp av ett privatlån som har en bättre ränta. Vissa långivare har till och med personliga lån utformade för det specifika ändamålet.

Privatlån har vanligtvis lägre genomsnittliga räntor än kreditkort, vilket innebär att du kommer att spendera mindre pengar på räntekostnader när du arbetar för att betala tillbaka skulden. Till exempel, i september 2022, var den genomsnittliga kreditkortsräntan 18,16 procent, medan räntan på det genomsnittliga privatlånet i september 2022 var så låg som 10,73 procent.

Varför detta sparar pengar: Genom att få en lägre ränta med ett privatlån kommer du att spendera mindre pengar varje månad på räntekostnader och under lånets löptid. En sänkt ränta kan också frigöra pengar för dig som kan användas för att betala ner skuldbeloppet snabbare.

Finansiera en stor engångskostnad

När stora ögonblick inträffar i livet och du upptäcker att du behöver kontanter för en stor engångskostnad, kan ett personligt lån snarare än ett kreditkort vara det mest praktiska och billiga sättet att låna pengar till föremålet eller upplevelsen. Privatlån erbjuder vanligtvis en mer konkurrenskraftig ränta än kreditkort, vilket innebär att du totalt sett kommer att betala mindre för att finansiera det hela.

Eftersom långivare vanligtvis tillåter dig att använda ett personligt lån till nästan vad som helst, kan det användas för att betala för en semester, bröllop, båt eller vad du vill. Om du bestämmer dig för att ta ett privatlån för att du vill och inte för ett visst behov, så kan det vara bra att beräkna dina lånebetalningar för att se om du har råd att betala tillbaka lånet. Att använda en lånekalkylator kan hjälpa.

Varför detta sparar pengar: Att använda ett lån för stora engångskostnader snarare än ett kreditkort ger ofta en mer konkurrenskraftig ränta så att finansieringen av skulden totalt sett kostar mindre.

Öka din kreditvärdighet

Förutom att spara pengar kan ett privatlån öka din kreditpoäng och din kreditvärdighet. Om du har kreditkortsskulder och små sms lån samt att du spenderar nära din utgiftsgräns varje månad på dina kort, kommer din kreditutnyttjandegrad att öka. Långivare kommer att betrakta dig som en högre risk. Högrisklåntagare debiteras ofta högre räntor, vilket gör eventuell framtida upplåning dyrare för dig.  Du kan även välja ett så kallat samlingslån, som hos Lendo.

Varför detta sparar pengar: Genom att öka din kreditpoäng kan du kvalificera dig för mer konkurrenskraftiga räntor när du lånar pengar, oavsett om det gäller ett bolån, billån eller någon annan typ av lån. När du kan få en så konkurrenskraftig ränta som möjligt kostar det mindre att låna pengar.


Ansök hos
Lendo

Betyg: 7.67/10
Minsta lånebelopp: 10000 SEK
Max lånebelopp: 600000 SEK
Ränta: 2.95% – 29.95%

Beskrivning: Låna upp till 600 000 kr – få förslag från 35 banker