Januari, årets fattigaste månad – så klarar du av den

Är det helt tomt i plånboken nu efter jul och nyår? Januari brukar ses som den fattigaste månaden på året och du är inte ensam! Det finns en del tips och råd för hur du på bästa sätt kan klara dig tills du får lön igen.

För det första, stoppa inte huvudet i sanden, utan se till så att du har koll på läget och koll på din ekonomi. För att kunna göra åtgärder, och veta vilka delar av din ekonomi du kan förbättra är det ju bra att först veta hur det ser ut. Kanske det är lämpligt att ta ett samlingslån via Lendo, för att bli av med många små och dyra utgifter från mindre lån?

En annan sak nu i januari, se till att planera alla dina inköp! Gör matsedel varje vecka och handla utifrån den till exempel.

I januari är det även bra att välja billigare alternativ eller ännu hellre låta bli att shoppa helt och hållet. Det är troligen inte ett måste att köpa ett visst klädesplagg eller en viss sak denna månad.

Få in lite extra pengar

Det kan vara smart att försöka få in lite extra pengar denna månad. Du kan med fördel rensa ut din garderob, din källare eller ditt garage och sälja av det du inte behöver eller vill ha längre. Ta en dag under helgen och fota av allt och lägg upp det på en köp- och säljsajt. Om du har gamla telefoner och annan elektronik som ligger och skräpar hemma, sälj av det med.

Kontakta de som vill ha betalt av dig

Vet du med dig att du inte kommer kunna betala vissa räkningar denna månad? Ring eller maila då de du ska betala och kolla om det går att skjuta fram förfallodatumet en månad alternativt få en betalfri månad. Du slipper då en massa extra kostnader i form av påminnelseavgifter, dröjsmålsränta och andra tråkiga kostnader.

Så överlever du januari månad – 8 snabba tips

  • Gå på gratisaktiviteter
  • Låt bilen stå
  • Sänk värmen
  • Rensa frysen och gör matlådor
  • Stoppa sparandet – Har du en stående överföring, pausa den i januari
  • Ät mer vegetariskt – Grönsaker än mycket billigare än kött
  • Planera nästa år redan nu – Börja spara redan nu för januari nästa år och sprid ut inköpen av julklappar under året, vi behöver inte köpa alla klappar under december.
  • Sluta röka/snusa – Röker du 20 cigaretter om dagen och slutar röka sparar du över 1 600 kr per månad!

Planera bättre till nästa år

Att man ska vara pank i januari är ju faktiskt inte ett måste! Du kan under året som kommer här se till att göra något åt din ekonomi och spara undan en liten summa varje månad för nästa års januari! Se även till att fixa med julklappar och annat under hela året, inte bara handla en massa i december månad. Dock kan du ju göra en del fynd på Black Friday om du ändå vill handla senare.

Förhoppningsvis ska de tips vi gett dig göra så att januari nästa år inte är lika fattig som denna är!