Vad innebär komplettering av låneansökan?

När du ansöker om ett lån, stort eller litet, så kan det hända att de du ansöker om begär en komplettering till din låneansökan. Det är ju så att när du ansöker om ett lån, så vill de veta vilken risk de tar. Du ska ju helst ha en god marginal i din ekonomi som tillåter att du kan klara av din återbetalning utan problem. Det som kreditgivarna går på, det är dels den information du fyller i då du ansöker, dels går de efter den kreditupplysning de gör, via UC, Creditsafe, Bisnode, eller andra kreditupplysningsföretag.

Utöver detta så kan de behöva samla in ytterligare information från dig. Hos vissa långivare kan det ske automatiskt, till exempel genom Kreditz eller Tink/Instantor.

Vad för information är det som långivare efterfrågar?

När en kreditgivare vill ha ytterligare information vid en ansökan så brukar det generellt handla om vad du har för aktuell inkomst. Det kan ju vara så att den skiljer sig åt från det som var i din senaste deklaration. Det som är med i kreditupplysningen är ju den senast registrerade och slutliga inkomstdeklarationen. Har du då uppgett större summa då du ansöker om lån, så vill de se att det stämmer.

De underlag kreditgivaren vill ha kan skilja sig beroende på varifrån du får din inkomst:

  • Är du pensionär kan långivaren efterfråga specifikationer över utbetalningar från pensionsmyndigheten eller andra instanser som du får din pension utbetalad från.
  • Är du studerande med bidrag från CSN (Centrala Studiestödsnämnden) kan beslutsunderlag och utbetalningsplan efterfrågas.
  • Får du ersättning från Försäkringskassan p.g.a. sjukskrivning, föräldraledighet, jobbsökande eller annat kan specifikationer över din inkomst därifrån vara av intresse för kreditgivaren.
  • Är du anställd så är lönespecifikationer vanligt att skicka in till långivaren.

Automatisk insamling av information

Idag finns det möjligheter att samla in inkomstuppgifter automatiskt, tack vare dagens teknik och regler kring Open Banking. Det innebär att långivare kan använda API:er hos banker för att läsa av information. Så det gör att om du godkänner det, så kan de läsa information och analysera information från ditt bankkonto. De kan då direkt se vad du har för inkomst, var den kommer från samt vad du har för utgifter.

Det finns tredjepartsaktörer som har tillstånd från Finansinspektionen att göra denna läsning av information på bankkonto och vissa långivare använder dessa aktörers tjänster. Några exempel på dessa aktörer är Kreditz och Tink/Instantor.

Bland de långivare som använder sig av Kreditz idag har du bland annat Saldo, Julalånet och Wästgöta Finans.

Det finns även några som använder sig av Instantor, så som Brixo och Kontantfinans.

Kreditz

Kreditz är ett svenskt bolag som grundades 2018 och tjänsterna började man leverera 2019. Detta bolag tillhandahåller en tjänst som allt fler långivare använder. Med din tillåtelse via ditt BankID kan de läsa information om dina inkomster, dina utgifter och ditt sparande. De kan då exempelvis verifiera inkomst, ta reda på hur stor lön du har, vem som är arbetsgivare.

De kan även se utgifter och identifiera riskfyllda sådana, som exempelvis överföring till speloperatörer. Denna information analyseras sedan och genererar ett betyg. Ett kreditz-betyg kan vara mellan 0-10 där 10 är bäst, och minst risk för långivaren.

Kreditz använder sig av en tjänst från ett annat svenskt bolag, Tink. Det är Tink som har licens hos FI för att få göra denna informationshämtning från bankkonto. Man kan säga att Tink hämtar informationen och Kreditz analyserar den.


Ansök hos
Saldo

Betyg: 6.33/10
Minsta lånebelopp: 1000 SEK
Max lånebelopp: 5000 SEK
Ränta: 39%
Beskrivning: Snabbt lån upp till 5000 kr

›› Läs Saldo recension›› Gå direkt till Saldo här OBS! Detta är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du att få en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen för din kommun. Kontaktuppgifter finns på sajten hallåkonsument.se.