Låna pengar utan BankID?

Det vanligaste sättet att låna pengar idag, det är att göra det via nätet och signera med ditt BankID. Det för att du ska bekräfta din identitet. Men inte alla långivare har detta som krav, att du gör det på elektroniskt vis. Det går alltså att låna pengar utan BankID, om du behöver det. Det finns idag flera alternativ, men tänk på att lån utan BankID, de tar ofta längre tid att få till din bank samt att inte alla långivare har det som alternativ.

Vad är BankID?

BankID är helt enkelt ett sätt att identifiera dig elektroniskt. Idag används det för en mängd olika saker, inte bara för att låna pengar. Det används även för att logga in på olika sajter, för att deklarera, för att swisha och så vidare.

Du kan skaffa BankID hos följande banker:

  • Danske bank
  • Handelsbanken
  • Ica Banken
  • Länsförsäkringar
  • Nordea
  • SEB
  • Skandia
  • Sparbanken Syd
  • Swedbank
  • Ålandsbanken

Olika alternativ när du vill låna utan BankID

Alla svenska banker och långivare erbjuder idag elektronisk signering och det underlättar ju en hel del då du vill låna pengar snabbt. Men det finns som sagt andra alternativ som går att använda dig av. Du kan till exempel hitta flera hos Lendo, som erbjuder dig det traditionella sättet att skriva under ett kontrakt – nämligen med penna, hemma. Det genom att de då skickar hem skuldebrevet till dig postvägen. Du skriver under och sänder sedan tillbaka det.

Många gånger kan du behöva komplettera avtalet med en kopia på dina ID-handlingar, kontoutdrag, lönespecifikationer och liknande när du väljer att låna utan BankID. Det räcker oftast med fotokopior som du kan skicka in digitalt. Långivaren skickar med information om detta tillsammans med ditt skuldebrev.

Ett annat sätt, det är att identifiera dig via en kod. Den skickas på posten, till din folkbokföringsadress eller via ett sms till din mobiltelefon.

Identifiering med hjälp av Instantor

Ett annat sätt att låna pengar utan BankID, det är att identifiera dig via Instantor. Deras tjänst kräver antingen BankID eller bankdosa för identifiering samt signering av ditt låneavtal. Dock är det inte alla banker som använder sig av detta, som ett sätt att identifiera dig. Det är då vanligare att den används för att verifiera din inkomst.

5 anledningar till att du kan behöva låna pengar utan BankID

Det kan finnas flera anledningar till att du vill eller behöver låna pengar utan att använda dig av BankID. Det kan vara att du inte har ett. Fast samtidigt är det ju snabbt och lätt att skaffa ett!

En annan anledning att du vill låna utan BankID, det kan vara att du har utländska ID-handlingar. Med utländska ID-handlingar kan du inte få ett BankID i Sverige i dagsläget

Sedan kan det ju även vara så att appen för elektronisk signering ligger nere under en längre period och du behöver låna direkt.

Sedan kan det ju även vara som så att du helst vill signera på papper. En del tycker ju det känns tryggare att ha fysiska dokument att skriva under snarare än att göra det via det digitala.

Nackdelen med lån utan BankID är att det tar betydligt längre tid och är mycket krångligare. Och kom ihåg att e-leg anses vara det säkraste sättet att identifiera sig på idag.


Ansök hos
Lendo

Betyg: 7.67/10
Minsta lånebelopp: 10000 SEK
Max lånebelopp: 600000 SEK
Ränta: 2.95% – 29.95%

Beskrivning: Låna upp till 600 000 kr – få förslag från 35 banker