5 tips när du ska låna pengar

Går du i tankarna att ta ett lån? Kanske det är så att du funderar på att köpa en ny bil eller är det ett hus du planerar att skaffa? Oavsett vad det är du ska låna till, så är det bra att ha koll på vad som gäller då du ska låna pengar. Här nedan ger vi dig fem snabba tips kring lån.

Gör en budget

Innan du ska låna pengar, så är det bra att räkna på att du har råd att låna. Så för att veta det så är det bra att se till att du gör en ordentlig ekonomisk kalkyl. Det är ett enkelt sätt att få en bra överblick över din egen ekonomi samt att det även visar på mycket du kan och behöver låna så väl som att du i din budget kan se om du kan klara av att betala tillbaka det.

Välj rätt sorts lån

Idag finns det ju en massa olika sorters lån att välja på som till exempel:

  • Bostadslån
  • Privatlån
  • Billån
  • Medlemslån
  • Samlingslån
  • Snabblån

Alla dessa lån har alla olika krav samt olika räntor.  När det gäller bostadslån, så är det vanligt att ta det via den egna banken, som till exempelvis Swedbank eller SEB.

Privatlån går att hitta hos aktörer så som Marginalen Bank, BigBank och Bank Norwegian.

När det gäller snabblån, så är dessa ofta förknippade med högkostnadskrediter och korta löptider. Sådana kan du hitta via Lumify och Loanstep som exempel. Fördelen med denna typ av lån är att det ofta går snabbt att få pengarna på kontot. Bra om du har behov av att snabbt lösa något oväntat.

Kreditprövning och kreditvärdighet

För att beviljas ett lån så görs en så kallad kreditprövning. Denna kan ske via UC, eller via andra olika kreditupplysningsföretag.  Denna tas för att långivaren ska kunna bedöma sannolikheten att du faktiskt kan betala tillbaka lånet. Till det så kollar de även din kreditvärdighet. Denna avgörs av flera faktorer. Bland annat så kollar långivare på hur mycket lån du har sedan innan, om du ansökt ofta, om du skött dina tidigare lån, om du har betalningsanmärkningar, hur gammal du är med mera.

Återbetalningsförmåga

Din återbetalningsförmåga är även det något som långivare tar i beaktning då de lånar ut pengar. Det hela handlar då om din förmåga att betala tillbaka lånet. För att avgöra det, så kollar man på din inkomst, din anställning, ditt civilstånd och din typ av bostad.

Jämföra lån

För att du ska få det bästa lånet, så är det även bra att jämföra dem. Här hos oss kan du läsa mer om olika långivare och vad de har att erbjuda. Ett annat sätt är att gå via en låneförmedlare, i alla fall om du ska samla dina lån eller är ute efter ett privatlån. Hos en låneförmedlare så kan du ansöka om ett lån och sedan få förslag från flera ställen. Bra låneförmedlare är bland annat Lendo och Advisa.


Ansök hos
Bank Norwegian

Betyg: 7/10
Minsta lånebelopp: 5000 SEK
Max lånebelopp: 600000 SEK
Ränta: 4.99% – 22.99%

Beskrivning: Låna pengar utan säkerhet hos Bank Norwegian