Hur du överlever vinterns dyra elräkningar

Det har väl inte undgått någon att elen har rusat i pris och att det varierar stort varje dag i vad det kostar. Särskilt drabbade är de som inte har kvar ett fast avtal sedan innan. Kanske du känner en ångest inför den kommande vintern, att elräkningarna kommer att vara skyhöga? Inte alla har en buffert på 50 000 kronor att ta av. Dock kan det vara smart att nu ta ett lån, för att säkra upp en sådan buffert.

Hur en dyr elräkning kan påverka din vardagsekonomi

Det är ganska mycket som kan påverka din vardagsekonomi. Allt från ökade matpriser till höga elräkningar till att du kanske förlorar jobbet. Det gäller att ha en plan för ökade kostnader och minskade intäkter. En sak kan vara att i god tid sett till att samla dina lån, så att i alla fall den kostnaden inte är så hög. Du kan samla lån via till exempelvis Sambla.

Idag talar myndigheterna om att det är upp till oss konsumenter att se över vår förbrukning av el samt handla smartare. Men det är inte alltid så lätt.

Hur du kan påverka din energiförbrukning

I vinter så kommer det att vara höga elpriserna, om inget oväntat helt plötsligt händer. Det kan vara bra att redan nu försöka se över vad du kan göra för att klara av att betala elen i vinter. Kanske ett lån från Northmill är lösningen, eller finns det andra lösningar?

Ett sätt att lösa det på, det är att minska din energiförbrukning. Bland annat kan det vara idé att sänka temperaturen i ditt hem. Att dra ner graderna något kan göra en hel del.

En annan sak du kan göra är att dra ner på din vattenanvändning. Ha inte på vattnet då du borstar tänderna, tvätta inte varje dag, diska inte under rinnande vatten och så vidare.

Om du har möjlighet att täta fönster, dörrar och byggnader så gör det, för det gör att inte värmen kan dra ut på samma sätt i springor och glipor.

Minska även användningen av dina lampor. Släck lampan i de rum du inte är i, samt ha inte på lampor under natten.

Är det måste med en buffert på 50 000 kr?

I Aftonbladet för ett tag sedan så kunde man läsa att de flesta bör se till att ha minst 50 000 kr i buffert i vinter, det för att klara av vinterns elräkningar. Om du inte har sparade medel sedan innan, så kanske det kan vara läge att se över om det går att låna, det tycker i alla fall Varberg energi som medverkar i artikeln.

Dock är det ju dessvärre så att det inte är alla som kan spara undan massa pengar, eller att de kan ta ett lån.

Det du dock kan göra, det är att dra ner andra kostnader, för att få över extra pengar. Du kan bland annat se över elavtal, bolån och försäkringar. Skippa även hämtmat samt laga storkok och gör matlådor. Du kan även sluta röka, snusa och dricka alkohol samt säga upp gymkortet.

Ett nytt högkostnadsskydd/elstöd

Precis som det var för 2021/2022 så kommer det igen att bli ett slags högkostnadsskydd eller ett elstöd i form av bidrag. Detta kan komma att vara i form minskade kostnader, eller att man får tillbaka pengar i efterhand. Dock var det ju förra gången inte så mycket pengar det gav, tyvärr och det hjälper dig inte då du behöver det, när elräkningen kommer.

Så se till så att du ser över din vardagsekonomi, ändra dina vanor, samt kanske även jämföra privatlån eller samla smålån.


Ansök hos
Northmill

Betyg: 8.67/10
Minsta lånebelopp: 1000 SEK
Max lånebelopp: 50000 SEK
Ränta: 4.9% – 19.9%

Beskrivning: Kontokredit med flexibla återbetalningar