Så kan du snabbare bli skuldfri

De allra flesta som har skulder, de drömmer om den dagen de är skuldfria. En del skulder är ju ok att ha, som ett bolån till exempel. Men det där med att vara belånad upp över öronen samt ha en massa olika krediter, alla med onödigt höga räntor, det är något som bör undvikas.

Bli skuldfri genom att samla ihop lån

Du som genom åren har dragit på dig olika sorters skulder på grund av krediter, dyra lån och dyra avbetalningar, du bör se efter om det är möjligt att ansöka om ett samlingslån. Att samla dina lån till ett enda större lån brukar göra en hel del samt att det gör att du snabbare kan komma att bli skuldfri.

Genom att samla alla lån får du en lägre månadskostnad och får en starkare kreditvärdighet och kan framöver få nya lån till en bättre ränta.

Du kan med fördel använda dig av en låneförmedlare när du ansöker om ett samlingslån, för det ger större chans till många förslag. Bland låneförmedlare har du bland annat dessa:

Tänk på att bara välja en låneförmedlare att göra din ansökan hos. Även om de bara tar en enda UC, så innebär det inte att du bör göra ansökan hos alla. Det blir ju då flera UC, en per låneförmedlare.

5 tips för att bli skuldfri

Ibland kanske du inte har möjlighet att samla dina lån, eller så är det så att det inte räcker. Det finns en del saker du kan göra själv, för att få ner dina skulder. Här får du fem tips!

Sätt upp en budget

För att bli skuldfri, så är det ju först bra att vara medveten om var dina pengar går. Var du spenderar dem. Du bör göra en bra månadsbudget som tydligt visar på dina inkomster och dina utgifter. Där i bör du ha med boende, mat, kläder, nöje, och kostnader för lån och krediter.

När du ser hur och var du spenderar dina pengar, så kan du balansera upp det och strama åt onödiga kostnader.

Gör dig av med kreditkorten

Ett kreditkort kan vara bra att ha, men den kan även kosta en hel del pengar, särskilt om du delar upp betalningen på dem. Så klipp dem!

Säg upp onödiga abonnemang

Många av oss har flera abonnemang och det gäller att du rannsakar dig själv och säga upp de du sällan använder. Det kan vara allt från gymkort, streamingtjänster till e-tidningsprenumerationer.

Jobba fler timmar/ta ett extrajobb

Finns möjligheten till att arbeta fler timmar på ditt jobb? Det är ett bra sätt att få in mer pengar. Eller kanske du har möjlighet att ta ett till jobb? Alla extra pengar kan du lägga på extra amorteringar.

Ta cykeln istället för bilen

Den största kostnaden för många hushåll, det är bilen. Den kostar då du tankar, parkering, olja och service samt försäkring och skatt på den. Har du möjlighet att byta ut bilen mot cykel kommer du kunna spara mycket pengar varje månad

Att tänka på när du blivit skuldfri

Om du lyckas med att bli skuldfri, så är det rätt lätt att halka tillbaka i gamla vanor och ta nya lån och bygga nya skulder. Försök att undvika att göra det. Planera hellre in ett sparande och bygg upp en sparbuffert, som är bra att ha för oväntade utgifter. Spara gärna ihop så att du har 2-3 månadslöner om möjligt.

Ta inga nya lån och krediter om du inte måste. Försök spara pengar till det du vill köpa!

Skapa en månadsbudget och försök att hålla dig till den så gott det går.

Om du inte klarar av att betala dina skulder

Skulle det vara så att du inte klarar av att betala dina skulder och har flera ärenden hos inkasso och Kronofogden kan du få hjälp med skuldsanering. Kontakta Kronofogden i ditt län för att få hjälp med detta.