Saker du inte får glömma om du ska låna pengar

Ett lån är något som påverkar din ekonomi, på flera sätt. Det oavsett vad för lån du väljer att ta. En del lån anses vara bättre än andra, i den mening att du får något för pengarna. Ofta är det bolån och billån man menar på tillhör de bättre lånen. Ett annat bra lån, det är ju ett samlingslån. För med ett sådant lån kan du få bort tidigare, mindre lån som kostar en massa pengar. Du kan alltså spara pengar genom att samla lån.

Sedan kan ett renoveringslån eller att låna pengar till ett körkort ses som en bra investering. Till de ”mindre bra” lånen hör oftast konsumtionslån, mikrolån, sms lån och snabblån. Ett privatlån däremot, det kan vara båda delar, beroende på ränta och villkor.

Det finns en del misstag många gör då de ska låna pengar. För att du inte ska göra det, så ska vi gå igenom bra saker du kan tänka på inför ditt lån.

Behöver du verkligen låna?

Ett misstag en del gör, det är att bara låna för att det är bekvämt, lätt, smidigt och ger pengar på kontot snabbt. Men ett onödigt lån, för ren konsumtion, eller som du kanske spelar bort, det kan stå dig dyrt i slutändan!

Lån som bolån, samlingslån eller lån till bil däremot, kan ses som mer nödvändiga.

Jämför när du ska låna pengar

Ett annat misstag många gör, det är att låna pengar hos första bästa som de hittar. Det är rätt bra att jämföra alla lån mot varandra. Det så att du har koll på saker som ränta och andra avgifter och vad totalkostnaden för lånet kommer att landa på. Här hos oss kan du hitta en hel del bra info om en mängd olika långivare och banker. Bland de bästa långivarna just nu har du bland annat CashBuddy, Tryggkredit och Marginalen Bank.

Vad för slags lån bör du ta?

Idag har du ju en hel del olika lånetyper att välja mellan. Största skillnaden på dem är om det krävs en säkerhet eller inte. Ett bolån är alltid ett lån med säkerhet, medan olika former av blancolån är ett lån utan säkerhet. I blancolån ingår lån så som Privatlån, konsumtionslån, sms lån, snabblån och mikrolån.

Påverka räntan

Det kostar pengar att låna pengar oavsett vilket lån du tar. Men det kan variera en hel del vad det kostar.  En del saker kan du ha möjlighet att påverka själv. Det som påverkar är bland annat lånebelopp och återbetalningstid, så låna inte mer än nödvändigt och betala tillbaka så snabbt som möjligt. En annan sak som påverkar är så klart val av bank, samt att även din kreditvärdighet kan påverka vad du får för ränta.

Möjligheter till samlingslån?

Om du redan tidigare har tagit flera lån, har olika krediter eller gjort avbetalningsköp så kan det vara smart att söka ett så kallat samlingslån. Det för att betala av alla små skulder, med höga räntor, för att sedan bara ha ett enda lån att betala av på. Det är smart då att gå via en låneförmedlare så som Lendo eller Advisa.

Tänk på den effektiva räntan!!

Ett stort misstag som är kopplat till ränta är att du bara ser till den nominella räntan. Den effektiva räntan inbegriper alla kostnader sammankopplade med lånet, så som avi-avgift och uppläggningsavgift som påverkar totalkostnaden för ditt lån. Titta alltså alltid på vad det är för effektiv ränta när du kollar dina låneerbjudanden.


Ansök hos
Avida Finans

Betyg: 9/10
Minsta lånebelopp: 10000 SEK
Max lånebelopp: 500000 SEK
Ränta: 5.95% – 21.95%

Beskrivning: Samla dina lån hos Avida Finans